Ofis: +90 212 213 2423       Mobil:  +90 532 204 3168     Eposta: info@lamerdanismanlik.com

Çocuklarda Tuvalet Eğitimi – Hoşçakal Bez!

Çocuklarda Tuvalet Eğitimi - Hoşçakal Bez!

Beze veda etmeye hazır mısınız? Çocuklarda tuvalet eğitimi, ebeveynler için hem heyecan verici hem de endişe verici bir süreçtir. “Çocuğum hazır mı?”, “Hangi yöntemi kullanmalıyım?”, “Alıştırma külodu kullansam mı?” gibi birçok soru aklınızı meşgul edebilir. İşte adım adım tuvalet eğitimi ve tuvalet eğitimiyle ilgili merak ettiğiniz tüm soruların cevapları.

Tuvalet Eğitimi için Doğru Zamanı Belirleyin

Bebeklerde tuvalet eğitimi hem bir gelişim süreci hem de bir öğrenme deneyimidir. Genellikle 18-36. aylar arasındaki dönem, çocuklarda tuvalet eğitimi yaşı için uygun bir aralıktır. Ancak her çocuk farklıdır ve kendi hızında ilerler. Bu nedenle çocuğun gelişimine göre hareket etmek gerekir.

Çok erken başlayan tuvalet eğitimi, çocuğun psikolojik olarak hazır olmadığı için ters tepebilir. Bu durum, ileride tuvalet ile ilgili sorunlar ve özgüven eksikliği yaşamasına neden olabilir. Sonuç olarak çocuğunuzun hazır olduğuna dair işaretleri bekleyin ve sabırlı olun.

Son Blog Yazımız

Filipinli Bakıcı Arıyorum

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de Filipinli bakıcılar ailelerin favorisi haline geldi. Filipinliler çocuklara ve yaşlılara şefkatle yaklaştıkları, çalışkanlıkları ve özellikle İngilizce bildikleri için tercih ediliyor. İşte Filipinli çalışanların popüler olmasının...

Devamı

Çocuğunuzun Bezi Bırakmaya Hazır Olduğunu Şu İşaretlerden Anlayın

Fiziksel işaretler: 

1- Bezleri uzun süre kuru kalıyor: Çocuğunuzun bezi genellikle 2 saat veya daha uzun süre kuru kalıyorsa, ıslak bez sayısı azalmışsa, bu, idrar kesesinin kontrolünü geliştirmeye başladığının bir işareti olabilir.

2- Bağırsak hareketleri düzenli: Düzenli kaka yapma alışkanlığı, bağırsak kontrolünün geliştiğini gösterir.

3- Tuvaleti geldiğinde belirti veriyor: Çocuğunuzun tuvaleti geldiğinde size belirtiler veriyor (örneğin, yüzünü buruşturuyor, yerinde duramıyor) ise bu, tuvalet eğitimine başlamak için olumlu bir işarettir.

4- Oturma, çömelme gibi hareketleri rahatlıkla yapabiliyor.

5- Islak ve kuru arasındaki ayrımı yapabiliyor.

6- Tuvalete gitmeye ilgi gösteriyor: Çocuğunuz siz tuvaleti kullanırken sizi izliyor veya tuvalete gitmek ister gibi davranışlar sergiliyorsa, tuvalet eğitimine hazır olabilir.

Psikolojik İşaretler:

1- Bezi kirlendiğinde rahatsız oluyor: Çocuğunuz ıslak veya kirli bezden hoşlanmıyor ve bunu size belli ediyorsa, tuvalet eğitimi için hazır demektir.

2- Yeni şeyler denemeye açık: Çocuğunuz yeni şeyler öğrenmeye ve denemeye istekliyse, tuvalet eğitimi sürecine daha kolay alışabilir.

3- Bağımsızlaşma isteği: Çocuğunuz daha bağımsız olmak istiyor ve kendi işlerini kendi yapmak istiyorsa, tuvalete daha hızlı alışabilir.

4- Sizi taklit ediyor: Çocuğunuz büyükleri taklit ederek tuvalet kullanmaya çalışıyorsa, bu da hazır olduğunun bir işaretidir.

Bunların yanısıra çocuk “çiş”, “kaka” kelimelerini anlayıp söyleyebiliyorsa bu da çocuklarda tuvalet eğitimi sürecinde iletişim kurmayı kolaylaştıracaktır.

Tuvalet Eğitimi için Doğru Zamanı Belirleyin
Tuvalet Eğitimi için Doğru Zamanı Belirleyin

Hazırlık için Önce

Tuvalet eğitimine başlamadan önce çocuğa tuvalet kullanmanın ne kadar doğal ve normal olduğunu göstermek gerek. Bu süreçte çocukla birlikte tuvalete giderek, tuvalet kullanımını adım adım anlatabilirsiniz. Özellikle aynı cinsiyetten bir yetişkinin (anne veya baba) çocuğa eşlik etmesi çocuğun daha rahat hissetmesini sağlayabilir. Ayrıca onunla kuru kalmanın ne güzel bir şey olduğu ile ilgili konuşabilirsiniz.

Birlikte Lazımlık Alın

Şimdi sıra lazımlık almaya geldi. Çocuğunuz bu konuya istekli olduğunu hissettirirse gidip birlikte lazımlık alabilirsiniz. İstediği renk ve modeli seçmesi, çocuğu lazımlığa alıştırma sürecine olumlu katkı sağlar. Ancak lazımlığı nasıl kullanacağını anlatırken hevesli olmak önemli ama çok zorlayıcı konuşmamak gerek. Birkaç gün lazımlığını görmeye alışsın. Oturma odasına veya odasında, oyuncaklarının yanına da koyabilirsiniz. İlk birkaç defa kıyafetleri ile oturup lazımlığı ile tanışabilir. Daha sonra ise bezini çıkartabilir ve teniyle lazımlığı hissetmesini sağlayabilirsiniz. Bu sırada çiş veya kaka yapmasını beklemeyin.

Daima Olumlu Yaklaşın

Çocuklarda tuvalet eğitimi sürecine başlarken, günde birkaç kez çocuğu 5-10 dakika kadar lazımlığa oturtup alıştırmak faydalı olur. Özellikle yemeklerden 20-30 dakika kadar sonra, sindirim sistemi harekete geçtiği için tuvalet ihtiyacı oluşabilir. Çocuğun lazımlıkta oturma alışkanlığı kazanması için sabırlı ve destekleyici olmak bu süreçte en önemli iki şeydir. Çocuk başarılı olduğu her durumda onu motive edebilirsiniz. Hatta tuvalete gitme eylemi bile övülmeye değerdir. Yalnız dikkat, çocuğu yüreklendirirken ona memnuniyetinizi belli ederek “aferin” demeniz, alkıışlamanız ve belki başarı çıkartmaları vermeniz yeterlidir. Hediye almak aşırıya kaçmak olur. Ayrıca tuvalet meselesini konuşmalarınızın odağı haline getirmeyin. Bunun yanısıra altına yaparsa da asla ceza vermeyin.

Temizlik Kurallarını Öğretin

Çocuğu lazımlığa alıştırma sürecinde ona hijyen kurallarını da öğretmek gerek. Hem kız, hem erkek çocuklar için tuvaletini yaptıktan sonra nasıl silmesi gerektiği, tuvalet kağıdı kullanımı, sifonu çekme gibi bilgileri öğretmeye başlayın.

Şimdi gelelim, bu konuda ebeveynlerin en sık sorduğu soruların cevaplarına…   

Bez bırakma ne kadar sürer?

Çocuğun lazımlığa alışması çocuktan çocuğa değişir. Bazı çocuklar birkaç günde alışırken bazılarının alışması birkaç ay sürebilir. Bazı çocuklarda tuvalet eğitimi 6-8 ay alabilir. 

Tuvalet eğitimine ne zaman başlamalı?

Yaz ayları, bebeklerin daha az kıyafetle kalması nedeniyle tuvalet eğitimi için uygun bir dönemdir. Ebeveynlerin veya çocuğun bakımını üstlenen kişinin tuvalet kazalarını fark etmesi ve temizlemesi daha kolay olur. Dolayısyla bu durum tuvalet eğitimi sürecinde çocuğun daha rahat hissetmesini sağlar.

Lazımlık mı klozet adaptörü mü?

Her ikisi de kullanılabilir. Lazımlık, özellikle başlangıçta çocukların daha rahat hissetmesini sağlar. Klozet adaptörü ise çocuk büyüdükçe ve tuvaleti kullanmaya alıştıktan sonra geçiş yapmak için uygun bir seçenektir. Önemli olan, çocuğun kendini güvende hissetmesi.

Tuvalet eğitiminde 3 gün kuralı nedir?

3 gün kuralı, çocuğu kısa sürede tuvalet alışkanlığı kazanması için yoğun bir eğitim programıdır. Bu yöntemde çocuk 3 gün boyunca bezsiz bırakılır ve sürekli olarak tuvalete götürülür. Ancak bu yöntem her çocuk için uygun olmayabilir. Bazı uzmanlar bu yöntemi önermiyor. 

Çocuğa tuvalet eğitimi verirken gece bez bağlanır mı?

Gece bezinin bir süre daha kullanılmasında fayda vardır. Çocuklar gece idrarını kontrol etmeyi gündüzden daha geç öğrenirler. Çocuk gündüzleri tuvaleti düzenli olarak kullanmaya başladığında gece bezini yavaş yavaş azaltabilirsiniz.

Alıştırma külodu kullanmak doğru mu?

Alıştırma külodu kullanmak, tuvalet eğitimi sürecinde faydalı olabilir. Çünkü çocuk ıslaklık hissini daha iyi anlar ve tuvalete gitme ihtiyacını daha kolay fark eder. Ancak alıştırma külotunu çok erken kullanmak, çocuğun aklını karıştırabilir. Bu nedenle, çocuk lazımlığa alıştıktan sonra alıştırma külodu kullanmaya başlayabilirsiniz.

Tuvalet eğitimini reddeden çocuğa ne yapmalı?

Tuvalet eğitimi, her çocuğun gelişim sürecinde önemli bir dönüm noktasıdır. Ancak bazı çocuklar bu sürece direnç gösterebilir. Çocuğunuzun tuvalet eğitimini reddetmesi durumunda, bunun çeşitli nedenleri olabilir. Çocuk henüz fiziksel veya duygusal olarak hazır olmayabilir. Bazı çocuklar, tuvaleti kullanmaktan korkabilir veya endişelenebilir. Bu korku, önceki olumsuz deneyimlerden kaynaklanabileceği gibi, tuvalet ortamının karanlık veya “tuhaf” olması gibi faktörlerden de kaynaklanabilir. Ayrıca, çocuk dikkat çekmek için bu reddetme davranışını sergileyebilir. Böyle durumlarda onu sevgiyle sarın ve onunla gerçekten ilgilenerek kaliteli zaman geçirin. Stresli bir ortam yerine, oyunlar ve övgülerle destekleyici bir ortam yaratmak, çocuğun tuvalet eğitimine daha istekli yaklaşmasına yardımcı olacaktır.

Çocuklarda Tuvalet Eğitimi - Hoşçakal Bez!

Danışmanlarımız Sizi Dinlemeye Hazır!

Hemen Arayın veya Mesaj Gönderin,
İhtiyaç Duyduğunuz Desteğe Hızlı ve Güvenilir Yoldan Ulaşın

error: İçerik korunmaktadır !!