Ofis: +90 212 213 2423       Mobil:  +90 532 204 3168     Eposta: info@lamerdanismanlik.com

Ergoterapi Nedir? Ergoterapist Ne Yapar?

Ergoterapi Nedir? Ergoterapist Ne Yapar?

Hayatın zorluklarıyla baş etmek bazen hepimiz için zor olabilir. İşte tam bu noktada devreye giren bir yöntem var: Ergoterapi. Ergoterapi, kişilerin günlük hayatında bağımsız olabilmesi ve daha kaliteli bir yaşam sürmesini hedefler. Peki ergoterapi nedir ve hangi alanlarda etkilidir? İşte cevapları.

Ergoterapi Nedir?

Öncelikle ergoterapi nedir sorusunu cevaplayalım. Ergoterapi, doğuştan ya da sonradan gelişen fiziksel, psikolojik veya bilişsel açıdan rahatsızlığı olan kişilerde etkili bir tedavidir. Ayrıca sağlıklı bireylerin de  daha kaliteli bir yaşam sürmelerine yardımcı olur. Fiziksel, zihinsel veya duygusal zorluklar yaşıyor ve günlük işlerinizi yapmakta zorlanıyorsanız ergoterapiden faydalanabilirsiniz. Kısaca ergoterapi, aktivite terapisidir.

Son Blog Yazımız

Fransızca Bilen Dadı mı Arıyorsunuz?

Son yıllarda Fransızca bilen dadılar ve bakıcılar, ailelerden yoğun ilgi görüyor. Çünkü aileler bakım hizmeti almakla kalmayıp çocuklarının dil öğrenmesini istiyor. Fransızca konuşan bir çocuk bakıcısı ile çocuklar Fransızca gibi...

Devamı

Ergoterapi Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılır?

  1. Fiziksel Zorluklar: İnme geçirdiyseniz veya omurilik yaralanması yaşadıysanız, ergoterapi size yeniden ayağa kalkmanız için destek olur. Ergoterapistler egzersizlerde hem kas kuvvetini artırmayı, hem kısıtlı olan eklem aralıklarını açmayı amaçlar. Ayrıca his kayıplarında hislerin geri gelmesi de amaçlardan bir diğeridir.
  1. Ruh Sağlığı (Psikiyatrik Ergoterapi): Depresyon veya anksiyete ile mücadele ediyorsanız, ergoterapi size günlük rutinler oluşturmanız ve stresi yönetmenize yardımcı olur.
  1. Yaşlılık Dönemi (Geriatrik Ergoterapi): Yaşlandıkça bazı şeyler zorlaşabilir. Ama ergoterapi sayesinde çevresel düzenlemeler ve aktivitelerle hareket bağımsızlığınızı koruyabilirsiniz.
  1. İş Kazaları: Eğer bir iş kazası geçirdiyseniz; el, kol, parmak fonksiyonlarının geliştirilmesi amaçlı ergoterapi işe dönüşünüzü kolaylaştırır. Hareket becerilerinizi kazanmanıza yardımcı olur.
  1. Kronik Hastalıklar: Artrit veya MS gibi hastalıklarla yaşıyorsanız, ergoterapi günlük yaşamınızı daha rahat hale getirmenin yollarını size öğretir.
  1. Çocukluk Çağı Zorlukları (Pediatrik Ergoterapi): Çocuk öğrenme güçlüğü, konuşma bozukluğu, hiperaktivite bozukluğu veya dikkat eksikliği yaşıyorsa, ergoterapi günlük yaşamını kolaylaştırır. Örneğin, çocuk oturup ders çalışabiliyor mu? Kalem tutabiliyor mu? Plan yapabiliyor mu? Derste soru sorabiliyor mu? Çocuğun dikkat dağınıklığı yaşamasının sebebi duyusal mı, fiziksel mi, yoksa davranışsal mı? Ergoterapist bunların hepsine bütüncül olarak bakar ve değerlendirmesini yapar. Ona göre bir plan hazırlar. Dikkat dağınıklığı örneğinden gidersek dikkatini toplamasına yardım edecek oyunlar planlar ve uygular. Bunların dışında serebral palsi, kas hastalıkları, doğum sırasında oluşan sinir hasarları gibi durumlarda da ergoterapi çocuklarda etkili sonuçlar verir.

Ergoterapi hangi yaş grubuna faydalı olur?

Ergoterapi bebeklikten yaşlılığa kadar her yaş grubundan hastaya faydalı olabilmektedir.

Ergoterapist Ne Yapar?

Ergoterapist, bireylere günlük yaşam aktivitelerini yapabilme becerisi kazandırmayı amaçlar. Önce sizinle bir görüşme yaparak ihtiyaçlarınızı ve zorlandığınız alanları belirler. Sonra, günlük aktivitelerinizi gözlemleyerek size özel bir plan hazırlar. Bu plan, basit egzersizlerden karmaşık becerilere kadar birçok uygulamayı içerebilir. Örneğin, el becerilerinizi geliştirmek için özel toplar veya hamurlarla çalışabilirsiniz. Denge problemleriniz varsa yoga matı üzerinde egzersizler yapabilirsiniz. Ergoterapist gerektiğinde özel aletler de kullanır.

Bunların dışında uzmanlar ergoterapiyi sadece klinik ortamda değil, günlük yaşam alanlarınızda da uygulayabilir. Bir ergoterapist, ev veya iş yerinizde düzenlemeler önerebilir. Örneğin daha rahat hareket etmek için mobilyaların yerini değiştirmek, rampa eklemek gibi. Mesela uyku bozukluklarında ışıklandırma, yatağın konumu, ses gibi faktörlerde de önerilerde bulunabilir. Böylece kişiler adım adım, hayatını daha kaliteli hale getirmeyi öğrenir.

Ergoterapist Nereden Mezundur?

Ergoterapistler, üniversitede ergoterapi bölümünden mezun olurlar. Ergoterapi, Türkiye’de yeni diyebileceğimiz bir bölüm. Türkiye’de ilk ergoterapi bölümü 2011 yılında Hacettepe Üniversitesi’nde açıldı. 2014’te ise meslek tanımı yapılarak Resmi Gazete’de yayımlandı. 

Danışmanlarımız Sizi Dinlemeye Hazır!

Hemen Arayın veya Mesaj Gönderin,
İhtiyaç Duyduğunuz Desteğe Hızlı ve Güvenilir Yoldan Ulaşın

error: İçerik korunmaktadır !!