Ofis: +90 212 213 2423       Mobil:  +90 532 204 3168     Eposta: info@lamerdanismanlik.com

Evde Yoğun Bakım Hizmeti Neleri Kapsar?

Evde Yoğun Bakım Hizmeti Neleri Kapsar?

Evde yoğun bakım hizmeti, hastaya kendi yaşam alanında, tıbbi ekipman ve donanımların kullanımı ile, tıbbi bakım sağlanmasıdır. Hizmet, hastanın ihtiyacına göre uzun veya kısa dönemli olabilir. Evde yoğun bakım hizmeti genellikle şu durumlardaki hastalar için uygundur:

-Felçli hastalar

-Hastanede tıbben yapılacak bir şey kalmayan hastalar

-Trakeostomili ve solunum cihazına bağlı hastalar

-Nöroloji hastaları (İnme, ALS, Demans, Alzheimer vs)

-Son evredeki onkoloji hastaları

-Kalp sorunu olan hastalar

-Kaza sonrası yoğun bakım gerektiren hastalar

Son Blog Yazımız

Filipinli Bakıcı Arıyorum

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de Filipinli bakıcılar ailelerin favorisi haline geldi. Filipinliler çocuklara ve yaşlılara şefkatle yaklaştıkları, çalışkanlıkları ve özellikle İngilizce bildikleri için tercih ediliyor. İşte Filipinli çalışanların popüler olmasının...

Devamı

Evde Yoğun Bakım Hizmetini Kimler Verir?

Evde yoğun bakım hizmeti çok ciddi bir süreçtir. Bu nedenle bu hizmeti özel eğitimli hemşireler verir. Evde bakım hizmeti hastaların yaşam kalitesini artırmayı ve hastanın psikolojik olarak daha iyi hissetmesini amaçlar. Evde yoğun bakım hizmeti alacak hastalar özel bakıma ihtiyaç duyar. Evde bakım, bu hastalar için hayati öneme sahiptir. Aile bireyleri, ne kadar iyi niyetli ve yardıma hazır olurlarsa olsun, eğer tıbbi eğitimi yoksa prosedürler konusunda yeterli bilgiye sahip değildir. Bu durum, hastanın sağlığını da riske atabilir. Dolayısıyla evde yoğun bakım hizmeti bu eğitimi almış olan profesyonel hemşireler tarafından uygulanmalıdır. Yoğun bakım hemşireleri, kritik hastaların trakeostomi bakımından solunum desteklerine, yaşamsal bulgulardan tedavi planlarına ve günlük bakım ihtiyaçlarından ailelerine duygusal destek sağlanmasına kadar her aşamasında hekimle yakın işbirliği içinde çalışarak, hastaların yaşam kalitelerini artırmayı hedefler.

Evde Yoğun Bakım Hemşiresi Neler Yapar?  

Yoğun bakım sürecinin ardından evde bakım gerektiren hastalar için, uzman hekimler özel bir tedavi planı oluşturur. Bu plana uygun olarak, evde görev alacak yoğun bakım hemşireleri; bilinci kapalı, solunum cihazına bağlı, trakeostomi tüpü takılı veya yatağa bağımlı hastalara yönelik tüm tıbbi bakım ve tedavi süreçlerini yürütür. Yoğun bakım hemşiresi her aşamada hekimle yakın iş birliği içinde çalışır. Ayrıca ailelerine duygusal destek sağlamak da hemşirenin görevleri arasındadır.

Evde Yoğun Bakım Hizmeti Neleri Kapsar?
Evde Yoğun Bakım Hizmeti Neleri Kapsar?
Evde yoğun bakım hemşiresi aşağıdaki görevleri yerine getirir:

– Hastayı yerinde ziyaret eder ve değerlendirmelerini yapar.
– Bakım ortamının eksiklerini tespit eder.
– Gerekli tıbbi cihazların kurulumunu denetler. 
– Doktorun planladığı tedaviye göre ilaç ve serum uygulamaları, pansuman, yatak yarası bakımı gibi tıbbi işlemleri uygular ve takibini yapar.
– Tansiyon, nabız, kan basıncı, vücut ısısı gibi yaşamsal bulguların ölçüm ve takibini yapar. Hekime bilgi verir.
– Solunum cihazına bağlı hastalarda invaziv veya non-invaziv ventilasyon uygulamasını koordine eder.  Cihaz kontrollerini yapar ve doktora sunmak üzere raporlarını hazırlar. 
– Kendi başına solunum yapamayan ve solunumlarını desteklemek için trakeostomi açılan hastaların günlük bakımını uygular. Enfeksiyona açık olan bu bölgenin pansumanını yapar. Balgam/sekresyon çıkışını kontrol eder.
– Oksijene ihtiyaç duyan hastalarda doğru miktarı ayarlar ve kontrollerini yapar.  
– Hastaya uygun beslenme planını uygular.
– Ağızdan beslenemeyen veya yutma refleksinin çalışmadığı hastalara nazogastrik sonda veya PEG takılır. Yoğun bakım hemşiresi hekimin veya beslenme uzmanının verdiği mamaları daha önceden belirlediği saatlerde uygular.
– İdrar sondası bakım ve değişimini steril bir şekilde yapar. 
– Fizyoterapi ve ergoterapi gibi rehabilitasyon hizmetlerini organize eder.
– Süreç ve ailenin yapması gereken işler konusunda onlara bilgi verir.
– Bu zorlu süreçte hem hastaya hem hasta yakınlarına moral desteği verir. 

Evde Yoğun Bakım Hizmeti Almak için Ne Yapmalı?

Yakınınızın evde yoğun bakım hizmetinden faydalanması için öncelikle hekime danışmalısınız. Hekim, evde yapmanız gerekenleri size anlatacak ve hastanıza özel bakım planı oluşturacaktır. Hastaneden ayrılmadan önce sorumlu hekimlerin raporu vasıtasıyla yoğun bakım cihazlarını temin edebilirsiniz. Bu cihazları satın alabilir veya kiralayabilirsiniz. Cihazların ve tıbbi personelin ödemesinin bir kısmını Sosyal Sigortalar Kurumu (SGK) karşılıyor. Özel sağlık sigortası olan hastalar bu hizmetten iki ay boyunca tamamen ücretsiz yararlanabiliyor. Evde yoğun bakım hizmeti, doktor, hemşire ve gerekirse bakım personelinin de dahil olduğu bir ekip çalışması gerektiriyor.

Evde yoğun bakım hemşiresi arayanlar için en doğru adres, sağlık kuruluşları ve evde bakım hizmetleri sunan şirketlerdir. Bununla birlikte herhangi bir hemşireyle çalışmaya başlamadan önce mutlaka referanslarını kontrol etmeli, lisans ve belgelerinin geçerliliğinden emin olmalısınız.

Danışmanlarımız Sizi Dinlemeye Hazır!

Hemen Arayın veya Mesaj Gönderin,
İhtiyaç Duyduğunuz Desteğe Hızlı ve Güvenilir Yoldan Ulaşın

error: İçerik korunmaktadır !!