Ofis: +90 212 213 2423       Mobil:  +90 532 204 3168     Eposta: info@lamerdanismanlik.com

Bebek Bakıcısı Bulmak İçin Tam Bir Rehber

Bebek Bakıcısı Bulmak İçin Tam Bir Rehber

“Hem bebeğime en iyi şekilde bakmak, hem de kendime ve aileme bir gelecek kurmak için çalışıyorum. Ama işteyken bebeğimin güvende ve mutlu olmasını da istiyorum. Bebeğe bakan aile büyüklerimiz artık yoruldu. Onları daha fazla zorlayamam. Bir yandan toplantılara girerken, diğer yandan bebeğim acaba ne yapıyor diye düşünmek beni endişelendiriyor. Bu yüzden bebeğimi güvenle emanet edebileceğim bir bebek bakıcısı bulmak istiyorum. Peki ama nasıl?”

BEBEK BAKICISI BULMAK İÇİN İLK OLARAK, KENDİNİZE ŞU SORULARI SORUN:
  • Tam zamanlı mı, yarı zamanlı bir bakıcıya mı ihtiyacım var?
  • Yoksa yatılı çocuk bakıcısı mı?
  • Tam veya yarı zamanlı olacaksa hangi saatler arasında çalışmalı? Bu saatleri, işten eve geç gelebileceğimi de göz önüne alarak belirlemeliyim.
  • Yatılı bakıcı seçersem ona verecek bir odam var mı?
  • Nasıl bir bakıcı olmalı? Genç ve enerjik mi, yoksa deneyimli olması mı ilk şartım?
  • Sadece bebeğin bakımına mı ihtiyacım var? Ev işlerine de yardım etmesini istiyor muyum?
  • Hafta sonları çalışmalı mı?
  • Türk mü yabancı bir bakıcı mı olsun?
  • Nasıl bir bütçe ayıracağım?

Son Blog Yazımız

Filipinli Bakıcı Arıyorum

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de Filipinli bakıcılar ailelerin favorisi haline geldi. Filipinliler çocuklara ve yaşlılara şefkatle yaklaştıkları, çalışkanlıkları ve özellikle İngilizce bildikleri için tercih ediliyor. İşte Filipinli çalışanların popüler olmasının...

Devamı
ŞİMDİ HAREKETE GEÇME ZAMANI   

Bu soruların cevaplarına karar verdikten sonra bebek bakıcısı bulmak için artık araştırmalara başlayabilirsiniz. Önce komşulara, arkadaşlarınıza sorabilirsiniz, belki iyi bir bebek bakıcısı tanıyorlardır. Eğer tanımıyorlarsa en kolayı, güvenilir bir danışmanlık şirketi bulmak.  Şehirde ruhsatsız, yani kaçak çalışan birçok firma olduğunu duymuşsunuzdur. Siz bu işi yapmak için yetkilendirilmiş, devlet kurumları tarafından denetlenen bir şirket tercih edin. İŞKUR kayıtlı, özel istihdam bürosu ruhsatına sahip, sitesinde bunu beyan eden ve siz sorduğunuzda da ruhsatını gösterebilen bir şirket olmalı. Bu şirkete beklentilerinizi açıkça ifade edin. Hangi konular sizin için olmazsa olmaz? Diğer şartlar tamam ise, hangilerinde biraz esneklik gösterebilirsiniz? Tabii bebek bakıcısı maaşı da konuşacağınız konular arasında. Bebek bakıcısı bulmak kolay değil, ama bebeğiniz için en iyisini istiyorsunuz. Hem güvenebileceğiniz, hem de bebeğinizle güzel bir bağ kuracak biri olmalı. Siz işteyken içinizin rahat edeceği biri. 

BEBEK BAKICISI ADAYLARIYLA MÜLAKAT

Kriterlerinize uygun bir bebek bakıcısı bulmak amacıyla danışmanlık şirketi sizin için adayları hazırladı ve referans kontrollerini yaptı. Şirketin yaptığı referans kontrolüne ek olarak, mümkünse kendiniz de referanslarla görüşün. Önceki işverenlerin görüşleri önemli. Ardından mülakat sorularınızı hazırlayın. Örnek sorular:

  • Daha önce bebek baktı mı? Nasıl bir deneyimdi? Detaylandırsın.
  • Hangi yaş grubu çocuklarla daha iyi anlaşıyor?
  • Bebek bakımı ile ilgili bir eğitim aldı mı?
  • Bebeklerde ilkyardım kurallarını biliyor mu?
  • Çocuklarla ilgili en sevdiği şey ne?
  • Bebek ağladığında yapması gereken şeyler neler?
  • Bebek beslenmesi hakkında ne biliyor?
  • Ev işleri yapar mı? Hangileri?
  • Acil bir durumda neler yapması gerektiğini biliyor mu?

Mülakat sırasında bakıcı adayının beden diline de dikkat edin. Kendine güvenen bir duruşu var mı? Sizinle göz teması kurmalı. İşi gerçekten istediği belli olmalı. Siz konuşurken kesinlikle cep telefonuyla ilgilenmemeli. Ayrıca daha sonra rahat değerlendirebilmeniz için siz de notlar alın. Adayın cevabını dikkatle dinleyin. Aklınızda soru işareti kalmaması için gerekirse cevabından yeni sorular üretin. Bunların dışında ona bebek bakımı ile ilgili kurallarınızdan bahsedin. Bu kurallara uymaya istekli mi? Ayrıca bebek bakımı dışında ev işi yapmasını da istiyorsanız bunu da konuşun.

Ücret konusuna gelince… Bu konuyu çok açık ve net konuşmalısınız. Bunun dışında ekstra istekleriniz olacaksa (Örneğin gündüzlü bakıcıdan haftada bir gece kalmasını veya geç çıkmasını istemek gibi) onları da konuşun.   

Bütün adayları değerlendirmek için bir karşılaştırma tablosu oluşturabilirsiniz. Böylece artıları ve eksileri daha net bir şekilde görürsünüz. Son olarak bakıcı adayıyla ilgili sezgilerinize güvenin.

Bebek Bakıcısı Bulmak İçin Tam Bir Rehber
Bebek Bakıcısı Bulmak İçin Tam Bir Rehber

BEBEK BAKICISI NASIL OLMALI?

Öncelikle iyi bir bebek bakıcısı, sizin ve bebeğinizin onunla rahat hissettiği biri olmalı. İdeal bir bebek bakıcısının özelliklerine gelince… 

Sorumlu: Aileye güven veren, dürüst ve sorumluluk sahibi bir kişi olmalı.

Sabırlı: Bebekler sık sık ağlayacaktır. Sabırlı ve şefkatli bir yaklaşım, bebeğin kendini güvende hissetmesini sağlar.

Deneyimli: Bebek bakımı konusunda deneyimi olan bir bakıcı, bebeğin ihtiyaçlarını daha iyi anlayacak ve ona uygun şekilde yaklaşacaktır.

Bilgili: Bebek gelişimi, ilk yardım ve beslenme gibi konularda temel bilgilere sahip olmalı.

Aktif: Bebekle aktif olarak ilgilenebilecek, oyun oynayabilecek ve onları yeni şeyler öğrenmeye teşvik edebilecek enerjiye sahip olmalı.

Esnek: Bebek büyüdükçe ihtiyaçları da değişir. Bu nedenle, bakıcı değişen durumlara uyum sağlayabilmeli.

Hijyenik: Bebeklerin sağlığı için bakıcıların hijyene dikkat etmesi, düzenli olarak ellerini yıkaması ve temizliğe özen göstermesi gerekir.

Empatik yaklaşım: Bebeğin duygularını anlayıp ona göre davranabilmelidir.

Gizliliğe saygı: Ailenin özel hayatına saygı göstermeli ve gizliliği korumalı.

Pozitif tutum: Çocuğa karşı pozitif ve sevgi dolu bir tutum sergilemeli.

SÖZLEŞME AŞAMASI

Doğru adayı bulduktan sonra, tüm detayları içeren bir sözleşme hazırlamak her şeyin yazılı olması açısından önemli. Bebek bakıcısı bulma konusunda çalıştığınız danışmanlık şirketi, bu sözleşmeyi hazırlayacaktır. Sözleşmede tarafların bilgileri, işin niteliği, çalışma saatleri, ücret, ödeme şekli, izinler, görevler, sorumluluklar ve fesih şartları gibi konular yer alır.

DENEME SÜRESİ TANIYIN

Adayı bulduktan sonra kısa bir deneme süresi uygulamanız faydalı olacaktır. Deneme süresi de elbette ücretlidir. Deneme süresi boyunca bakıcının çocuğunuzla nasıl etkileşim kurduğunu, sabırlı olup olmadığını, oyun oynarken yaratıcı olup olmadığını gözlemleyin. 

BEBEK BAKICISI İŞE BAŞLADIKTAN SONRA YAPMANIZ GEREKENLER

Bakıcı bulma sürecinin en zorlu kısmını atlattınız. Şimdi sıra, yeni düzeninizi kurmaya geldi. İlk zamanlar, bakıcınız için bir oryantasyon sürecidir. Özellikle ilk birkaç günü mümkünse hep birlikte geçirin. Bebek, bakıcı ve siz. Bakıcıyla yangın söndürme tüpü, alarm, acil çıkış gibi güvenlikle ilgili konuların üzerinden geçin. Sigorta atması durumlarına karşı sigorta kutusunu gösterin. Ayrıca her ihtimale karşı su vanasının yerini de bilsin. Ayrıca çalışır durumda bir el feneri ve birkaç mumla kibrit de el altında bulunsun.  Bebek için tehlikeli olabilecek eşyaları da -eğer daha önce kaldırmadıysanız- bebeğin ulaşamayacağı yerlere kaldırın. Bunun yanısıra sivri köşelere ve çekmecelere koruyucu ve  bebek kilitleri, kaygan zeminlere kaydırmaz halı gibi önlemlerinizi de alın.

Acil durumlar için evde bir bebek acil çantası hazır olsun. Bu çantada bebeğinizin ilaçları (ateş düşürücü, demir damlası vs), bezleri, yedek kıyafetleri ve diğer gerekli malzemeler yer almalı.

Bebekle ilgili bilgilerin dışında evinizin kurallarını ve işleyişini de anlatın. Yemek saatleri, uyku düzenleri gibi konularda bakıcıyı detaylı bir şekilde bilgilendirin.

Acil durumlar için bir hareket planı oluşturun. Hastalık, yangın, deprem gibi durumlarda bakıcının yapacaklarını ve iletişim kuracağı kişileri belirleyin. Bu kişilerin telefonlarını hem kendi telefonuna kaydetsin, hem de siz yazıp görünür bir yere asın. Örneğin bebeğin ateşi çıktı. Bakıcı ne yapacak? Ateşini düşürmeye mi çalışacak? Doktora mı götürecek? İlk işi sizi aramak ve sizin söylediklerinize göre hareket etmek olmalı. Bazı bakıcılar “önemsiz” diye düşünerek anneye haber vermeyebiliyor ve kendi müdahale edebiliyor. Durum gerçekten önemsiz olabilir ama yine de önce size (veya sizin belirleyeceğiniz kişiye) haber vermesi gerektiğinin altını çizin.     

Bir not defteri oluşturarak, bebeğinizin günlük rutini, beslenmesi ve sağlık durumuyla ilgili notlar almanız faydalı olacaktır. Bakıcı da bu deftere göz atabilir ve notlar ekleyebilir.

Bütün bunların dışında, özel hayatınızla ilgili konularda gereksiz ayrıntıları paylaşmayın.

Sizi rahatsız eden herhangi bir şey olduğunda açık ve dürüst bir şekilde iletişim kurun. İçinize atıp sonradan önüne koymak üzere biriktirmeyin. Olumlu veya olumsuz geri bildirimlerde bulunun.

Eğer bakıcı içinize sinmezse değiştirmekten de çekinmeyin. 

Bebek Bakıcısı Bulmak İçin Tam Bir Rehber

Danışmanlarımız Sizi Dinlemeye Hazır!

Hemen Arayın veya Mesaj Gönderin,
İhtiyaç Duyduğunuz Desteğe Hızlı ve Güvenilir Yoldan Ulaşın

error: İçerik korunmaktadır !!