Ofis: +90 212 213 2423       Mobil:  +90 532 204 3168     Eposta: info@lamerdanismanlik.com

Terminal Dönemde Hasta Bakımı

Terminal Dönemde Hasta Bakımı

Terminal dönemde hasta bakımı, yaşamın son evresindeki hastayı rahat ettirmeyi amaçlayan çok yönlü bir destektir. Bu süreçte kendi duygusal dengemizi korumaya çalışırken, onu fiziksel olarak rahat ettirmemiz gerekir. Ayrıca, duygusal olarak da yanında olmak ona iyi gelecektir. Kişi, sevdiklerinin yanında olduğunu bilmek ve huzur içinde veda etmek ister.

Terminal Dönem Nedir?

Terminal dönem, bir hastalığın tedavi edilemez hale geldiği ve hastanın yaşam süresinin sonlarına geldiği evredir. Bu dönemde, hastalığın ilerlemesi durdurulamaz. Bu nedenle hekimler artık tedaviyi, hastanın semptomlarını hafifletmeye yönelik olarak düzenler. Dolayısıyla terminal dönemde bakım, hastanın ağrılarını dindirmeyi ve duygusal ihtiyaçlarını karşılamayı içerir. Bu evre, hasta ve ailesinin fiziksel ve duygusal olarak en çok desteğe ihtiyaç duyduğu zamandır.

Terminal Dönem Ne Kadar Sürer?

Terminal dönemin süresi hastanın hastalığına ve genel sağlık durumuna göre değişir. Genellikle aylar veya haftalar sürebilirken, bazı durumlarda günler veya saatlerle sınırlı olabilir.

Son Blog Yazımız 

Üzüntüyü Yönetebilmek

Kaçınılmaz sona doğru giderken sevdiğimiz kişinin günden güne kötüleştiğini görmek çok acı vericidir. Bazı insanlar duygularını bastırmaya çalışır. Oysa uzmanlar, duyguların aile bireyleriyle paylaşılmasını öneriyor. Birlikte ağlamak, birlikte anıları yad edip gülümsemek iyi gelecektir. Ayrıca aile bu süreçte birbirine daha çok kenetlenir.

Bazen de bu yük o kadar ağır gelir ki, bir uzmana ihtiyaç duyarız. Böyle bir durumda yardım istemenin güçsüzlük olmadığını, aksine insani bir durum olduğunu unutmamak gerek.  

Çoğu insan, yakınının yanında ağlamamak için kendini tutmaya çalışır. Böyle hissettiğinizde hastanızın üzülmemesi için kısa bir süre odadan ayrılıp, toparlandıktan sonra geri dönebilirsiniz.

Terminal Dönem Hasta Bakımı İlkeleri

Ev Ortamı:

Kişinin rahat edebilmesi için odasını sade ve düzenli tutmak önemli. Öncelikle yatağını konforlu hale getirebilirsiniz. Odanın düzenini, hastanın hareketini zorlaştırmayacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Sık sık havalandırmak, odanın havasını temiz tutacaktır. Gereksiz eşyaları kaldırmak da odayı ferahlatır. Ayrıca sevdiği fotoğrafları ekleyerek ve hafif bir müzik açarak daha sıcak bir ortam oluşturmak mümkün. Bunların dışında gerekli tıbbi ekipmanları ve hijyen malzemelerini kolayca erişebileceğiniz bir yerde tutmanız çok iyi olur. Son olarak odanın temizliği de ihmal edilmemeli.  

Ağrıları Dindirme:

Bu son evrede amaç ağrıları dindirmek ve semptomları hafifletmektir. Kişi ilaçlarını düzenli olarak ve doktorun talimatlarına göre almalı. Eğer ilaçlar yeterli gelmiyorsa dozu artırma konusunda doktora danışabilirsiniz.

Eğitim:

Bu süreçte hastanıza en iyi şekilde destek olabilmek için hasta bakımı konusunda eğitim almayı düşünebilirsiniz. Bununla ilgili devlet üniversitelerinin ve özel kurumların kurslarını araştırabilirsiniz.

Açık ve Dürüst İletişim:

Terminal dönemdeki hasta ile açık ve dürüst bir iletişim kurmak, bu zorlu sürecin önemli bir parçasıdır. Onun duygularını, korkularını ve isteklerini anlamaya çalışmak ona huzur verecektir. İnsanın boğazı düğüm düğüm olduğundan konuşmak zor olsa da, onu dinleyerek sevgimizi hissettirebiliriz. Ayrıca sevdiği şarkıları dinletebilir, birlikte fotoğraflarına bakabilir, mutlu anlara ait videoları izleyebiliriz.

Dolayısıyla anılarını paylaşarak, onlara ne kadar değerli olduklarını hissettirebiliriz.

Psikolojik Destek:

Bu acıyla başa çıkmak ve yakınınıza manevi destek verebilmek için gerekirse psikologdan yardım isteyin.

Paylaşım:

Benzer durumdaki ailelerle görüşmek, yalnız olmadığınızı hissettirir. Birbirinize destek olmanın verdiği gücü hissedersiniz. Üstelik deneyim ve pratik bilgi paylaşımı da yapmış olursunuz.

Kendinize Bakım:

Sizin iyi olmanız, hastanızın da iyi hissetmesine yardımcı olur. Bu yüzden, kendi sağlığınızı ve duygusal durumunuzu da ihmal etmeyin. Eğer tükenmişlik belirtileri fark ederseniz, mutlaka profesyonel yardım alın.

Resmi ve Mali İşlemler:

Terminal dönemde, yakınımızla ilgilenmek önceliğimiz olsa da, hukuki ve mali açıdan yapılması gereken işler olabilir. Vasiyetname, vekaletname, sigorta poliçeleri ve banka hesapları gibi konular, ileride yaşanabilecek sorunları önlemeye yardımcı olabilir. Dolayısyla bu konularda bilgi edinmek ve gerekli adımları atmak, hem yakınımıza hem de kendimize karşı sorumluluğumuzdur.

Biz, Lamer Danışmanlık ekibi olarak, terminal dönemde hasta bakımı konusunda uzman bakıcı portföyümüz ile hizmetinizdeyiz. Deneyimli ve şefkatli bakıcılarımız, bu zor dönemde sevdiklerinizi rahat ettirebilmek için yanınızda olacaklar. Bu süreçte size destek olmak ve sevdiklerinize en iyi bakımı sağlamak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Danışmanlarımız Sizi Dinlemeye Hazır!

Hemen Arayın veya Mesaj Gönderin,
İhtiyaç Duyduğunuz Desteğe Hızlı ve Güvenilir Yoldan Ulaşın

error: İçerik korunmaktadır !!