Ofis: +90 212 213 2423       Mobil:  +90 532 204 3168     Eposta: info@lamerdanismanlik.com

Bebeklerde Kolik

Bebeklerde Kolik

Şiddetli ve sürekli ağlamalar, her şeyi denemenize rağmen sakinleşmeyen bir bebek, çaresizlik hissi… Yenidoğan bebeklerde yaygın gördüğümüz kolik, ebeveynler için bazen çok zorlayıcı olabiliyor. Ancak endişelenmeyin, geçecek. Bu yazıda, bebeklerde kolik hakkında bilmeniz gereken her şeyi derledik.

Bebeklerde Kolik Nedir?

Kolik, genellikle sağlıklı bebeklerde gördüğümüz, belirgin bir sebebi olmayan ve uzun süre devam eden ağlama nöbetleridir. Bebek sürekli huzursuzdur. Ağlamasını durdurmak zordur. Sanki bebeğin canını acıtıyormuşsunuz gibi ağlar. Bu da çok streslidir. Ancak kolik bebeklik boyunca değil, sadece belli bir dönem devam eder.  

Bebeklerde Kolik Belirtileri Neler?

Bebeklerde kolik belirtileri, diğer ağlamalardan farklı özelliklere sahiptir.

Uzun Süreli Ağlama: Günde 3 saatten fazla sürebilir ve haftada en az 3 gün tekrarlayan ağlama nöbetleri vardır.

Huzursuzluk: Bebek sürekli huzursuzdur.

Zamanlama: Genellikle öğleden sonra veya akşam saatlerinde ağlamaları görürüz.

Fiziksel Belirtiler: Bazı bebekler dizlerini karnına çeker, yumruklarını sıkar. Kendini sıkmaktan yüzü kızarır. Gaz sancıları olabilir. Bazı bebeklerde bu belirtileri görmeyiz.

Son Blog Yazımız

Fransızca Bilen Dadı mı Arıyorsunuz?

Son yıllarda Fransızca bilen dadılar ve bakıcılar, ailelerden yoğun ilgi görüyor. Çünkü aileler bakım hizmeti almakla kalmayıp çocuklarının dil öğrenmesini istiyor. Fransızca konuşan bir çocuk bakıcısı ile çocuklar Fransızca gibi...

Devamı

Bebeklerde Kolik Dönemi

Kolik dönemi, bebek 2-3 haftalıkken başlayıp genellikle 3-4 aylık olana kadar devam eder. Bu dönem boyunca bebeklerde uzun süreli ve yoğun ağlama nöbetleri gözlemleyebilirsiniz. Her ne kadar bu dönem ebeveynler için zor geçse de, bebek büyüdükçe ve sindirim sistemi olgunlaştıkça kolik belirtileri azalır ve sonunda tamamen geçer.

Bebeklerde Kolik Ne Zaman Başlar?

Kolik genellikle bebek doğduktan sonra 2-3 hafta içinde başlar. Ancak her bebekte bu süre farklılık gösterebilir. Örneğin bazı bebeklerde belirtiler daha erken, bazılarında daha geç başlayabilir. Kolik belirtileri genellikle bebek 3-4 aylık olduğunda sona erer.

Bebeklerde Kolik Tedavisi/Bebeklerde Kolik Nasıl Geçer?

Kolik için kesin bir tedavi yoktur. Öncelikle çocuk doktoruna danışmalı ve onun önerilerini dikkate almalısınız. Ancak bazı yöntemler bebeğin rahatlamasına yardımcı olabilir:

  • Bebeğinizi sık sık ama az miktarda besleyin.
  • Doktorunuza danışarak kullanabileceğiniz gaz giderici damla kullanabilirsiniz.
  • Bazı çalışmalar probiyotiklerin kolik semptomlarını azaltabileceğini gösteriyor. Yine bu konuda doktora danışmakta fayda var.
  • Bebekleri kucakta taşımak ve hafif sallamak rahatlatıcı olabilir.
  • Emzirme, bebekleri sakinleştirebilir.
  • Ilık/Sıcak bir banyo bebekleri rahatlatabilir.
  • İnternette bulacağınız, beyaz gürültü içeren ses kayıtları dinletebilirsiniz. Elektrikli süpürge, saç kurutma makinesi gibi evdeki cihazların sesleri anne karnındaki doğal ortamı onlara hatırlatacağı için onları çalıştırmanız etkili olacaktır. Daha iyisi ve belki de son çare olarak otomobile koyup gezdirmektir. Araba motoru anne karnındaki seslere benzer sesler çıkaracağından onu sakinleştirecek, hatta büyük ihtimalle onun uykuya geçmesini sağlayacaktır.

Bebeklerde Kolik Masajı

Ayrıca masaj da bebeklerde rahatlama sağlayabilir. Kolik masajı yaparken dikkat etmeniz gerekenler:

  • Masaj yapacağınız ortamın sıcak olmasına dikkat edin.
  • Bebekler için uygun bir masaj yağı kullanın.
  • Karnına saat yönünde nazikçe masaj yapın.
  • Bacaklarını hafifçe karnına doğru iterek gaz çıkarmasına yardımcı olun.

Bebeklerde kolik dönemi, zor bir dönem olsa da sabırla ve bu yöntemlerden bebeğinize en uygun olanını deneye yanıla uygulayarak bu süreci daha kolay atlatabilirsiniz. Bu durumun geçici olduğunu kendinize hatırlatın!

Danışmanlarımız Sizi Dinlemeye Hazır!

Hemen Arayın veya Mesaj Gönderin,
İhtiyaç Duyduğunuz Desteğe Hızlı ve Güvenilir Yoldan Ulaşın

error: İçerik korunmaktadır !!