Ofis: +90 212 213 2423       Mobil:  +90 532 204 3168     Eposta: info@lamerdanismanlik.com

Bebeklerde Uyku Düzeni

Bebeklerde Uyku Düzeni

Bebeklerde uyku düzeni oluşturmak için anne veya bebek bakıcısı bir rutin oluşturmalıdır. Bunun için en uygun yıl bebeğin ilk yılıdır. Çocuklar rutini sever, çünkü rutin onlara güven verir. Beslenme rutini, oyun rutini ve uyku rutini onların zihinsel gelişimini de destekler. Bunlardan uyku rutini oluşturmak diğerlerine göre anne için daha zorlayıcı olabilir. Peki bebeklerde uyku düzeni oluşturmak için neler yapmalı?

Bebeklerin Aylarına Göre Uyku Rutinleri

1-4 ay bebeklerde uyku rutini
4-6 ay bebeklerde uyku rutini
6-9 ay bebeklerde uyku rutini
9-12 ay bebeklerde uyku rutini

Öncelikle anne veya bebeğe bakım veren kişi, uyku rutini için gerekli aktiviteleri düzenli olarak yapmalı. Yani banyo, yağ ve masaj, emzirme, gazını çıkarma, uyuturken ninni söyleme gibi aktiviteler her gün aynı saatlerde ve aynı sıra ile devam etmeli. Böylece bebeğin uykuya dalması daha kolay olacak ve anne için kolaylık olacak.

Son Blog Yazımız

Filipinli Bakıcı Arıyorum

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de Filipinli bakıcılar ailelerin favorisi haline geldi. Filipinliler çocuklara ve yaşlılara şefkatle yaklaştıkları, çalışkanlıkları ve özellikle İngilizce bildikleri için tercih ediliyor. İşte Filipinli çalışanların popüler olmasının...

Devamı
Bebeklerde uyku düzeni

Bize Ulaşın

Ofis: +90 212 213 2423 

Mobil:  +90 532 204 3168  

Bebeklerde Uyku Düzeni için Şunlara Dikkat Etmelisiniz:

Bebek odasının sıcaklığını 22-23 dereceye ayarlayın.

Gece bebeğin uyuduğu ortam mutlaka karanlık olmalı.

1 yaşına kadar yastık kullanmadan uyutun.

Gece uyanmalarında bebeğinizle daha az iletişim kurarak onu besleyin. Çünkü fazla uyarı almak (annenin sarılması, onunla konuşması vs) uykusunu açabilir.

Bebeğinizi emzirdikten sonra gazını mutlaka çıkartın.

Sizi emerken veya ayağınızda sallarken uykuya dalma alışkanlığı kazanmaması ve uyku problemi yaşamaması için gazını çıkarttıktan sonra yatağına koyun.

Yüzükoyun yatırmayın.

Çok kalın giydirmeyin, aksi takdirde terleyebilir.

 

Aylara Göre Bebeklerde Uyku Düzeni

Belli bir uyku rutini için hangi aylarda nelere dikkat etmelisiniz? İşte ipuçları.

 1-4 ay bebeklerde uyku rutini

İlk 40 gün rutin oluşturmak içİn uygun değildir. Uyku düzeni oluşturmaya 6. hafta itibariyle yavaş yavaş başlayabilirsiniz. 3. ayda rutini tam bir şekilde uygulayabilirsiniz.

İlk aylarda bebek gündüz uyuduğu en son uykuyu akşamüstü 17.00 civarları yapmalı. Bundan sonraki uyku saat 20.00 sularında artık gece uykusu uyumalı. Bebek gündüz ve gece arasındaki farkı öğrenmeye başlamalı.

Uyku için aynı pijamayı giydirebilirsiniz, böylece farklı kumaş dokularının onu rahatsız etmemesini engellemiş olursunuz.

Bu arada bütün bebekler için sessiz bir ortam önermiyoruz. Eğer bebeğin gaz sorunu varsa beyaz gürültüye ihtiyacınız olacaktır. Bu bazen bir saç kurutma makinesi, bazen de müzisyenlerin bu amaçla hazırladığı sesler olabilir.

Bunlara ek olarak ilk 4 ay kendi beden hareketleri nedeniyle (Moro Refleksi) kendini uyandırmaması için bebeğinize yarım kundak yapabilirsiniz.

 4-6 ay bebeklerde uyku düzeni

İşte bu aylar rutin oluşturmak için ideal aylardır. Gündüz uykusunu 3’e indirebilirsiniz.

Bu aylardaki bebekler gece 6-8 saat boyunca beslenme olmadan uyku uyuyabilir. Çocuk doktorunun önerileri ışığında gece beslenmelerini azaltabilirsiniz. 

Bebeğiniz vakitsiz uyandıysa tekrar dalabilmesi için biraz yatağında yatmaya devam etsin.

 6-9 ay arası bebeklerde uyku rutini

Bu aylarda gündüz uykularını ikiye indirebilirsiniz. Gece uykusuna da daha erken yatabilir. Yani saat 19.00-19.30 sularında gece uykusuna yatırabilirsiniz.

Bu arada uyku rutini alıştırmalarının beslenme değişiklikleri ile aynı zamana denk düşmemesine dikkat edin. Örneğin ek gıdaya geçiş, önemli bi dönemdir. Her iki düzen, farklı zamanlarda olmalı, çakışmamalı. Çünkü bebeğin yeni tanışacağı ek gıdalar bebeğin uykusunu etkileyebilir. Bu nedenle yeni besinleri akşam öğününde vermeyin.

Bu aylarda bebeğiniz diş çıkarmaya başlayacak. Bu durum uyku düzenini ve rutinleri etkileyebilecek. Uykuya dalamama sorunu olabilir. Yani huzursuzluk yüzünden geceleri daha fazla uyanabilir, tekrar uykuya dalmakta güçlük çekebilir. Rutinimiz bozuldu diye endişe etmeyin. Bebeğiniz bu dönemi de atlatacak.

 9-12 ay arası bebeklerde uyku düzeni

Bebek bu dönemde ayrılık kaygıları hissedebilir. Bu da gece düzenli uykuyu bölebilir. Bu kaygıyı azaltmak için uzmanlar gündüzleri ce-ee oyunu oynamayı öneriyor.

Bu dönemde bebek gündüz uykusundan saat: 15.00-15.30 civarı uyanmış olmalı ki gece uyku rutinine daha rahat geçiş yapabilsin. Gece uyku saati de 19.00 suları olabilir.

Bebekte uyku eğitimi için 1 yaşına kadar bebeklerin gece beslenmesi 1 veya 2 defa olmalı. Bu konuda da bebeğinizin doktoruna danışabilirsiniz.

Son olarak bebeğini uyutmadan önce televizyon, tablet, telefon gibi cihazlardan uzak tutun, dış uyarıcılar uykuya dalmasına engel olabilir.

Lamer Danışmanlık olarak, Türkiye genelinde en değerli varlıklarınız için, ister Türk ister yabancı  güvenilir ve deneyimli bakıcı hizmeti sunuyoruz. Onları güvenle emanet edebileceğiniz, içinizi rahat ettirecek en yüksek kalitede bakım hizmeti için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

İyi uykular…

Danışmanlarımız Sizi Dinlemeye Hazır!

Hemen Arayın veya Mesaj Gönderin,
İhtiyaç Duyduğunuz Desteğe Hızlı ve Güvenilir Yoldan Ulaşın

error: İçerik korunmaktadır !!