Ofis: +90 212 213 2423       Mobil:  +90 532 204 3168     Eposta: info@lamerdanismanlik.com

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Dönemi

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Dönemi

Uzman Diyetisyen Sena Bilgin Başak

Ek gıdaya geçiş süreci, bebeğin büyüme ve gelişiminde önemli bir dönemdir. Bu süreç, sadece bebeğin fiziksel büyümesi ile sınırlı kalmaz; aynı zamanda tat alma duyusunun gelişmesi ve sindirim sisteminin olgunlaşmasına da yardımcı olur. Ek gıdaya geçiş sürecinin özelliklerini ve ailelerin süreci nasıl yönetmesi gerektiğini Uzman Diyetisyen Sena Bilgin Başak kaleme aldı.

0-6 Ay Dönemi

İlk 6 ay bebeğin en temel ihtiyacı anne sütüdür. Anne sütü, bebeğin vitamin, mineral ve protein gibi tüm besin ihtiyaçlarını karşılarken bağışıklık sistemini destekleyen pekçok yapı içerir. Son araştırmalarda bilim insanları antikorların yanında anne sütünün yüzde 30 kadar kök hücre içerdiğini kanıtladılar.

Anne sütü alamayan bebekler için ise ilk 6 ay besin içeriği bakımından anne sütüne yakın bebek sütlerini öneriyoruz. Bu arada her iki koşulda bebeği besleyen en değerli besinin anne sevgisi olduğunu hatırlatalım.

Son Blog Yazımız

Fransızca Bilen Dadı mı Arıyorsunuz?

Son yıllarda Fransızca bilen dadılar ve bakıcılar, ailelerden yoğun ilgi görüyor. Çünkü aileler bakım hizmeti almakla kalmayıp çocuklarının dil öğrenmesini istiyor. Fransızca konuşan bir çocuk bakıcısı ile çocuklar Fransızca gibi...

Devamı

Bebeğimin Ek Gıdaya Hazır Olduğunu Nasıl Anlarım?

Ek gıdaya geçiş için en uygun zaman genellikle altıncı aydır. Bebeklerin sindirim sistemi çoğunlukla 6 ay sonrasında katı/püre gıdalara hazır hale gelebilmektedir. Ancak bazı durumlarda gelişim eğrisine ve bebeğin hazır olup olmamasına bakarak doktor önerisiyle 4-6 aylık dönemde de ek gıdaya başlayabilirsiniz.

Bebeğin ek gıdaya hazır olduğunu gösteren işaretler;

  • Anne, baba ya da bakım veren kişi yemek yerken bebeğin onlara ilgi duyması, onları gözlemlemesi, ağzını şapırdatması ya da yutkunması
  • Başını dik tutabilmesi ve mama sandalyesinde sabit oturabilmesi
  • Cisimleri, oyuncakları eliyle ağzına götürebiliyor olması
  • Yemeği uzattığınızda hevesli olması, ağzını açması
  • Genellikle ilk 6 aylık dönemde var olan diliyle ittirme refleksinin kaybolmuş olması

Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı?

Başlangıçta günde 1 öğün 2-3 kaşık olarak başlayıp gün gün porsiyonları arttırmalı, 6-8 aylık dönemde bebeğin hazır olmasına bağlı olarak öğün sayısını 1’den 4-6 öğüne çıkartmalısınız.

Ek gıdaya geçiş sürecinde besinleri alıştırmak için en çok önerdiğimiz yöntem ‘Üç gün kuralı’ dır. Örneğin; ilk üç gün patates püresi, sonraki üç gün havuç püresi, ardından gelen üç gün kabak püresi deneyebilirsiniz. Bu yöntemle besinleri karıştırmadan bebeğe tane tane tanıtmalı, bir yandan da olası alerji riskine göre gözlem yapmalısınız.

Sebzeleri denedikten sonra tercihen karışık sebze püreleri ya da yoğun kıvamlı sebze çorbaları, yoğurt ve en son da meyve püreleriyle devam etmelisiniz. Meyve pürelerini başta denerseniz genellikle bebeklere sebzeler daha tatsız geldiği için sebzeleri reddedebilirler. Bu nedenle sebzeleri sevdirdikten sonra meyve püresi ya da meyveli yoğurtlara geçiş yapabilirsiniz.

Ek gıdaya geçiş
Ek Gıdaya Geçişte Kaçınmanız Gereken Gıdalar

6-8 Ay Dönemi

Ek gıdaya geçiş için 6. ayda sebze, yoğurt ve meyve püreleriyle başlayarak 6. ayın sonuna doğru yumurta sarısı, et suyu ve tahıllar ekleyebilirsiniz. Yedinci ayda kıyma ekleyerek kıymalı sebze püresi yapabilir, tuzsuz peynirler katabilirsiniz. Sekizinci ayda balığı ve bebeğin bağırsak durumuna göre kurubaklagilleri (mercimek, nohut, kuru fasulye vb.) iyice haşlayarak beslenmesine dahil edebilirsiniz. 

Hem ek gıdaya geçiş sürecinde hem de sonrasında mevsiminde sebze ve meyve seçimi, yiyecekleri taze ve günlük hazırlamak, donuk besinleri tercih etmemek, herhangi bir enfeksiyon oluşmaması ve besinden yararlanımın en yüksek seviyede olması açısından çok önemlidir.

9-12 Ay Dönemi

Öncelikle bu dönemde bebek tuz ve baharat olmadan hazırlanan ev yemeklerini tüketebilir. Dokuzuncu ayda püre kıvamından yavaş yavaş taneli kıvama geçmeye başlarsınız. Ayrıca bu ayda parça et, köfte ve sebzeler de verebilirsiniz. Bebeğinizi artık kendi yemesi için teşvik edebilir, bu dönemde bebek liderliğinde beslenme yöntemi uygulayarak besinleri parmak boyutunda keserek bebeğin önüne koyabilirsiniz.

 

Ek Gıdaya Geçişte Kaçınmanız Gereken Gıdalar  

Bir yaşına kadar olan bu dönemde; paketli ürünler, süt, bal, civa oranı yüksek balıklar, salam, sosis gibi şarküteri ürünleri, bakla, çilek, kivi ve yumurta beyazı gibi besinleri alerjen risklerinden dolayı beslenmeye eklemiyoruz.

Bir yaşına kadar bebeklerin böbrek fonksiyonları tam anlamıyla gelişmediği için tuz eklemesi de yapılmaz. Ancak bir yaş sonrasında besinleri az tuzlu olarak verebilirsiniz.

Bunlara ek olarak iki yaşına kadar şeker tüketimi kesinlikle önermiyoruz. İlk 2 yaş dönemi çocukların besinlere alışma dönemidir. Dolayısıyla bu dönemde şekerle tanışan çocuklar diğer besinlere ilgi duymayabilir ve ev yemeklerini yemeyi reddedebilir. Bir yaş sonrasında besinleri rafine şeker yerine pekmez ve meyveler ile hafif tatlandırabilirsiniz.

Lamer Danışmanlık olarak, en değerli varlığınız olan çocuklarınıza en iyi bakımı sunmak için deneyimli Türk ve yabancı uyruklu bakıcılarımızla yanınızdayız. Çocuğunuzun ihtiyaçlarına özel çözümlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçin.

Danışmanlarımız Sizi Dinlemeye Hazır!

Hemen Arayın veya Mesaj Gönderin,
İhtiyaç Duyduğunuz Desteğe Hızlı ve Güvenilir Yoldan Ulaşın

error: İçerik korunmaktadır !!