Ofis: +90 212 213 2423       Mobil:  +90 532 204 3168     Eposta: info@lamerdanismanlik.com

Çocuğun Bakıcıya Bağlanması

Çocuğun Bakıcıya Bağlanması

Bir çocuk bakıcısını işe almaya karar verdiğinizde aklınıza birçok soru gelir. Önce içinizi bir endişe kaplar: “Ya çocuğum bakıcıyı sevmezse?” Sonra, belki de itiraf etmekten çekindiğiniz bir endişe üşüşür içinize: “Peki ya bakıcıya benden daha çok bağlanırsa?” Merak etmeyin, bu konuda endişelenen sadece siz değilsiniz. Bunlar son derece insani ve her ebeveynin hissedebileceği duygular. Bu yazıda, bu hassas konuyu, yani çocuğun bakıcıya bağlanması sürecini ele alacağız.

Bakıcıyı Görünce Olumlu Davranın

Çocuğun bakıcıya gereğinden fazla bağlanması konusunu sonra ele acağız. Öncelikle ebeveyn olarak çocuğun bakıcı ile bağ kurmasına fırsat tanıyın. Sabah bakıcı eve geldiğinde veya yatılı ise yanınıza geldiğinde onu gördüğünüze sevinin, bunu dile getirin. Çocuğunuz sizin bu duygularınıza ve sözlerinize tanık olsun. Eğer bakıcıyı gördüğünüzde endişeli veya soğuk davranırsanız çocuk bunu hemen anlayacaktır. Dolayısıyla ona güvenmesi zorlaşacaktır. Sonuçta çocuğumuzun güven duymadığı biriyle günü geçirmesini istemeyiz, öyle değil mi?

Çocuk bakıcısını işe alırken ondan beklentilerinizi net bir şekilde belirleyerek baştan ona bildirmeniz gerekir. Bakıcı, kendisinden hangi işlerin beklendiğini bilmelidir. Bazı işler ise çocuk bakımından zaman kalırsa (çocuk uyurken, kreşteyken vs) yapılabilir. Bu işlerle ilgili de baştan bakıcı ile anlaşmalısınız.

Son Blog Yazımız

Filipinli Bakıcı Arıyorum

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de Filipinli bakıcılar ailelerin favorisi haline geldi. Filipinliler çocuklara ve yaşlılara şefkatle yaklaştıkları, çalışkanlıkları ve özellikle İngilizce bildikleri için tercih ediliyor. İşte Filipinli çalışanların popüler olmasının...

Devamı

Çocuğun Bakıcıya Bağlanması Özgüvenini de Geliştirir

Çocuğun bakıcıya bağlılık duyması, aslında onun dünyasında güvenli bir ada demektir. Bakıcı, siz işte veya dışardayken çocuğunuza güven ve huzur veren bir destektir. Çocuğun ihtiyaçlarına dikkatle yanıt verir. Düşünsenize, siz evde yokken bakıcı, çocuğunuzun gülüşlerini, heyecanını ve korkularını paylaşan kişi oluyor. Bu özel ilişki, çocuğun günlük yaşamında bir denge unsurudur. Çocuğunuz bakıcısına güvendiğinde, ona sarılır, onda huzur bulur, üzüldüğünde onunla teselli bulur. Aynı zamanda bu sıcak ilişki, çocuğun, kendi duygularını anlamasına yardımcı olur. Ayrıca yeni şeyler öğrenmekten korkmamasına ve başkalarıyla iyi geçinmesine de… 

Bakıcı İlk Zamanlar Ev İşiyle Değil Sadece Çocukla İlgilenmeli 

Çocuğun bakıcıyla kaynaşması için sihirli bir formül yok aslında. En etkili yöntem, belki de en basit olanı: Birlikte bol bol zaman geçirmeleri. Yeni bir bakıcı işe başladığında, onu hemen sorumluluklara boğmayın. “Baştan rahata alışmasın” diye düşünerek İlk günlerde “Şunu da yap, bunu da yap” demeyin. Bırakın çocukla oyun oynasın, kitap okusun, parkta koşsun. Ev işleri mi? Onlar biraz bekleyebilir. Önemli olan, bakıcı ve çocuğun birbirini benimsemesi.

Bakıcıyla Baştan Konuşun

Zamanla, bakıcı ve çocuk arasında o tatlı bağ oluştukça, yavaş yavaş diğer sorumlulukları da ekleyebilirsiniz. Aman dikkat! Daha işe başlamadan önce ona şöyle deyin: “İlk zamanlar sadece çocukla/çocuklarla ilgilen, sonra yavaş yavaş çocuk uyurken yapacağın diğer işleri konuşuruz.” Böylece hem bakıcı hazırlıklı olur, hem de çocuklarınız harika bir arkadaş kazanır.

Bakıcıyı Aile Etkinliklerine Dahil Edin

Bakıcının elbette kendi sosyal hayatı var. Ancak onu ailece yaptığınız etkinliklere, özel günlere çocuk bakıcısını mümkün olduğunca dahil etmeye özen gösterin. Örneğin, çocuğun doğum günü partisine, anaokuldan mezuniyetine… Çocuğun özel günlerinde yanında olan bakıcı ile bağ kurması daha kolay olur.

Evin Dışında Eğlenceli Programlar Yapın

Çocuğun bakıcıya bağlanması için yapabileceğiniz şeylerden biri de dışarda neşeli etkinlikler planlamak. Mesela ikisi parka gidebilir, hayvanat bahçesine gezi düzenleyebilir, ilginç bir müzeyi ziyaret edebilir. Bunlar, çocuğun bakıcı ve eğlence kavramını birlikte düşünmesini sağlayacaktır.

Bağ Kurduktan Sonra…

Olmasını arzu ettiğiniz gibi, çocuk bakıcısıyla bağ kurdu, onu seviyor, o evde olmadığında onu özlediğini söylüyor. Hatta akşam yorgun argın işten gelmişsiniz, bakıcı evine giderken çocuk gitme diye ağlıyor. Burada anne (veya baba) olarak bakıcıyı birazcık kıskanabilirsiniz ki başta dediğimiz gibi bu çok doğal. Çocuğa yetememe endişesi, hemen bütün ebeveynlerin yaşadığı bir durum. Bu durumda yapabileceklerinize bakalım… 

Kaliteli Zaman Geçirmeye Özen Gösterin

İşten arda kalan zamanın tamamını çocuğunuzla geçirin demek gerçekçi olmayacak, bunu biliyoruz. O yüzden çocuğunuzla geçirdiğiniz zamanın niteliğine odaklanın. İşten eve geldiğinizde, telefonunuzu bir kenara bırakın ve bir süre tamamen çocuğunuzla ilgilenin. Bu süreyi de önceden belirleyebilirsiniz. Bu plan, o meşhur suçluluk duygusunu da bertaraf etmenize yardımcı olacaktır. Onunla oyun oynayın, günü nasıl geçmiş, sohbet edin veya birlikte kitap okuyun. Bu kaliteli zaman, aranızdaki bağı güçlendirecek. Çocuğunuz da kendini önemli hissedecek.

Bakıcıyla İş Birliği Yapın

Bakıcı sizin rakibiniz değil, onu bir iş ortağı gibi düşünün. Onunla ortak bir amacınız var: Çocuğun iyi bir bakım alması. Bakıcıyla açık ve içten bir iletişim kurun. Çocuğunuzun rutinleri, sevdiği şeyler ve gelişimi ile ilgili düzenli olarak bilgi alışverişinde bulunun, sohbet edin. Siz yokken neler oldu, çocuk neler yaptı, nelere sevindi, nelere üzüldü vs. hakkında ona sorular sorun. Bu şekilde, çocuğunuzun hayatının her anına dahil olduğunuzu hissedersiniz.

Kendinizi İhmal Etmeyin

Kıskançlık veya yetersizlik hislerinizi kabul edin. Bu duygularla sağlıklı bir şekilde başa çıkmayı öğrenin. Kendinize zaman ayırın, hobilerle uğraşın veya arkadaşlarınızla vakit geçirin. Mutlu ve dengeli bir ebeveyn olmanın, çocuğunuz için ne kadar önemli olduğunu unutmayın.

Çocuğun bakıcıya bağlanması, güvenli bir ilişki ve sağlıklı bir bakım ortamıyla desteklenebilir. Lamer Danışmanlık olarak, çocuğunuzun ihtiyaçlarına en uygun, güvenilir ve deneyimli bakıcıları temin ediyoruz. Bizimle iletişime geçin, çocuğunuz için en iyi bakıcıyı birlikte belirleyelim

Danışmanlarımız Sizi Dinlemeye Hazır!

Hemen Arayın veya Mesaj Gönderin,
İhtiyaç Duyduğunuz Desteğe Hızlı ve Güvenilir Yoldan Ulaşın

error: İçerik korunmaktadır !!