Ofis: +90 212 213 2423       Mobil:  +90 532 204 3168     Eposta: info@lamerdanismanlik.com

Ev Hizmetlerinde Sigorta Nasıl Yapılır?

Ev Hizmetlerinde Sigorta Nasıl Yapılır?

Ev temizlikçisi, ev yardımcısı, yatılı ev işleri personeli gibi hayatımızı kolaylaştıran kişiler birer çalışan durumundadır. Bu nedenle, onların da sosyal güvenlik haklarına sahip olması gerekir. Ev hizmetlerinde sigorta yaptırmak, hem çalışanların haklarını korumak hem de işverenlerin yasal yükümlülüklerini yerine getirmek açısından çok önemli. İşveren olarak, ev hizmetlerinde sigorta yaptırma sürecine dair bilmeniz gerekenler…

Evde çalışan kişilerin sigortası, ayda 10 gün ve üzeri çalışanlar ile 10 günden az çalışanlar olmak üzere ikiye ayrılır. Bununla ilgili yeni düzenleme 1 Nisan 2015 tarihinden itibaren uygulanmakta.

Hangi İşler Ev Hizmetleri Kapsamına Giriyor?

Evde yaşayanlar dışında ev işlerini yapan birileri varsa bu, ev hizmetleri kapsamına girer. Ev hizmetlerinde çalışan kişiler İş Kanunu ile korunur. Dolayısıyla işverenler bu hizmetleri yerine getiren kişilerin primlerini ödemek zorundadır. Hangi işlerden söz ediyoruz:

Çocuk bakımı
Hasta bakımı
Yaşlı bakımı
Temizlik
Ütü ve çamaşır
Bulaşık
Yemek
Ev toplama
Market alışverişi
Bitki bakımı ve bahçe işleri
Gibi hizmetler.

Son Blog Yazımız

Filipinli Bakıcı Arıyorum

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de Filipinli bakıcılar ailelerin favorisi haline geldi. Filipinliler çocuklara ve yaşlılara şefkatle yaklaştıkları, çalışkanlıkları ve özellikle İngilizce bildikleri için tercih ediliyor. İşte Filipinli çalışanların popüler olmasının...

Devamı

Ev Hizmetlerinde 10 Gün ve Daha Fazla Çalışanlar için Sigorta

Ev hizmetlerinde 10 gün ve üzerinde çalışanlar, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında tam sigortalı sayılırlar. İşverenler, bu kişilerin sigortalılığını, ilgili tebliğde belirtilen “Ev Hizmetlerinde 10 Gün ve Daha Fazla Çalıştırılacaklara İlişkin Bildirge” ile bildirir. Bildirgede belirtilen başlangıç tarihi, sigortanın başladığı tarih olarak kabul edilir. Bu bildirimi işverenler, çalışmanın başladığı ayın sonunda en yakın SGK’ya teslim etmekle yükümlü.

Sigorta işlemlerinde işverenlere özel bir işyeri sicil numarası verilmez. Ev temizlikçisi, gündelik temizlikçi, yatılı ev personeli gibi çalışanların kayıtları işverenin TC kimlik numarası esas alınarak tutulur.

Bu arada ev hizmetlerinde sigorta işlemleri için işverenin vekalet verdiği kişiler de başvuruda bulunabildiğini hatırlatalım. Bunun için noter tasdikli vekalet gerekli.

Nasıl Hesaplanıyor?

İşverenin prim borcu, personelin çalıştığı gün sayısı ve kazanç bilgileri doğrultusunda hesaplanıyor. Bunun için aylık bordro kesilmiyor. İşverenler, sigortalının durumunda bir değişiklik olmadığı sürece, her ayın prim borcunu ertesi ayın sonuna kadar yatırabiliyor. İşverenin, sigortalının aldığı brüt ücreti dikkate alarak, belirlenen alt ve üst sınırlar içinde bir kazanç bildirmesi gerekiyor. Prim hesabı, bu bildirime göre oluyor.

Ev işlerinde 10 gün üstü çalışan yabancılar için de işveren sigorta yaptırmak zorunda. Bu durumda yabancı çalışanın çalışma iznini de bildirgeye eklemesi gerekli.

Ev Hizmetlerinde Sigorta Nasıl Yapılır?
Ev Hizmetlerinde Sigorta Nasıl Yapılır?

Ev Hizmetlerinde 10 Günden Daha Az Çalışanlar için Sigorta

Ev hizmetlerinde ayda 10 günden az çalışan kişiler, 5510 sayılı Kanunun ek 9’uncu maddesine göresadece iş kazası ve meslek hastalığı sigortası kapsamında sigortalı sayılıyor. İşverenlerin, bu kişiler için işyeri bildirgesi, sigortalı işe giriş bildirgesi, aylık prim ve hizmet belgesi ile işten ayrılış bildirgesi düzenleme zorunluluğu yok. Sadece genel bir bildirim yeterli oluyor. İşverenin, ev hizmetlerinde 10 günden az sigortalı olarak çalışanların bildirimini, “Ev Hizmetlerinde 10 Günden Az Sigortalı Çalıştırılacaklara İlişkin Başvuru Formu” aracılığıyla yapması gerekli. Çalışan kişi değişmediği müddetçe yeni form düzenlemeye gerek olmuyor. 

Form, çalışma ayını takip eden ayın ilk iş günü sonuna kadar (ayın sonu hafta sonu veya resmi tatil gününe denk gelmesi halinde) Sosyal Güvenlik Merkezlerine veriliyor. Buna ek olarak, 10 günden az çalışanların bildirimini e-devlet (e-Hizmetler) üzerinden yapmak da mümkün olabiliyor.

Nasıl Hesaplanıyor?

Gündelik temizlikçi ve ev hizmetleri personeli ayda 10 günden az çalışıyorsa işveren tüm yükümlülükleri üstlenmez. Ancak, bu kişiler için günde 7,5 saatten az çalışsalar bile her gün belirli bir miktar iş kazası sigortası primi öder. Bu süreler ayın farklı günlerine yayılabilir. “Ev Hizmetlerinde 10 Günden Az Sigortalı Çalıştırılacaklara İlişkin Başvuru Formu” ile başvuru yapan ve kaydı yapılanlar, iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi olarak yüzde iki oranında bir ücret ödemek zorunda. İşverenler bu ödemeyi banka şubeleri veya e-Devlet üzerinden online olarak gerçekleştirebilir.

Son olarak, çalışanların, kendi emekliliklerine daha çok katkıda bulunmak için kendilerinin de ekstra prim yatırabildiğini ekleyelim.

Danışmanlarımız Sizi Dinlemeye Hazır!

Hemen Arayın veya Mesaj Gönderin,
İhtiyaç Duyduğunuz Desteğe Hızlı ve Güvenilir Yoldan Ulaşın

error: İçerik korunmaktadır !!