Ofis: +90 212 213 2423       Mobil:  +90 532 204 3168     Eposta: info@lamerdanismanlik.com

İlk Kez Yatılı Bakıcı Alacaklara Tavsiyeler

İlk Kez Yatılı Bakıcı Alacaklara Tavsiyeler

Ailenize ilk kez yatılı bakıcı almak, ailedeki herkesi etkileyecek büyük bir karar. Dolayısıyla sürecin sorunsuz ilerlemesi için iyi bir hazırlık yapmak şart. İster çocuğunuz, ister yaşlı veya hastanız için yatılı yardımcı arayın, doğru kişiyi seçmek çok önemli. Ama en az onun kadar kritik olan ise işe başladıktan sonra birlikte bir uyumu sağlamak. İlk defa yatılı bakıcı çalıştıracak aileler için bu süreçte yardımcı olabilecek bazı ipuçları hazırladık. İşte ilk kez yatılı bakıcı alacaklara tavsiyeler.

İçindekiler

  1. Adayı İyice Araştırın
  2. Bakıcı ile Görüşmeyi Nasıl Yapmalı
  3. Kuralları Belirleyin: İşleyiş, Mahremiyet, Güvenlik ve Hijyen

Son Blog Yazımız 

2 yaş sendromu uyku gerilemesi

İki Yaş Sendromu Uyku Gerilemesi

İki yaş sendromu... Ah, ebeveynler için ne zor bir dönem… Daha önce mışıl mışıl uyuyan o melek çocuk, şimdi geceleri defalarca uyanıyor, gündüzleri uykuya direniyor. "Neler oluyor?" diye sormanız çok...

Devamı

1. Adayı İyice Araştırın   

İlk kez yatılı bakıcı alacaklara tavsiyeler yazımızda ilk sırada bakıcı hakkında araştırma yapmak yer alıyor. Bakıcı adaylarınızı belirlerken, sadece ilk izlenime güvenmeyin. Öncelikle dikkat etmeniz gereken bazı noktalar:

a. Bilgi toplayın

Nereden mezun? Kaç yaşında? Evli mi? Çocuğu var mı? Kaç yıldır bakım işi yapıyor? Ailesi nerede yaşıyor? İleride farklı bir iş yapmayı düşünüyor mu? Ciddi bir sağlık sorunu var mı? Bu tarz sorularla adayınızı tanıyın.

b. Önceki ailelerle görüşün

Önceki aileler ile konuşarak daha önce baktığı kişilerle nasıl bir ilişkisi olduğunu öğrenin. Görevleri neydi? Ev işlerine yardımcı oluyor muydu? Temizliğe ve hijyene özen gösteriyor muydu? Aile onu kimin aracılığıyla bulmuştu? Bakıcı ne kadar süre onlarla çalıştı? Neden ayrıldı? Zamanında işe başlıyor muydu? Hepsini sorun.

2. Bakıcı İle Görüşmeyi Nasıl Yapmalı

Bakıcılık yapacak adaylarla yüz yüze veya internet üzerinden görüşme yapabilirsiniz. Bu sırada önem vereceğiniz bazı detaylar ve tavsiyeler:

a. Sorularınızı önceden belirleyin

Öncelikle ‘Keşke şunu da sorsaydım’ dememek için sorularınızı hazırlayın. Bu konuda şu yazımız size yardımcı olacaktır: Bakıcı Adaylarına Sorulması Gereken Sorular

Ücret konusu genellikle en başta konuşulur. Bunun dışında izin günleri, çalışma saatleri, gece çalışma durumu gibi konuları da netleştirin. Bakım dışında ev işleri de yapmasını istiyorsanız, bunu da sonradan değil, görüşmede belirtin. Bu durumda ona göre bir ücret teklif etmelisiniz. Ancak bazı bakıcılar bakım işi dışında ek bir iş yapmak istemeyebilir.

Peki bakım personelinin gece mesaisi olacak mı? Eğer çocuklar veya hasta gece uyandığında müdahale etmesini bekliyorsanız, bunu da açıkça ifade edin.

b. Beden diline dikkat edin

Görüşme sırasında adayın beden dilini gözlemleyin. Yani göz teması kuruyor mu? Sorulara net ve tereddütsüz cevaplar veriyor mu? Görüşmeye odaklanıyor mu? Ses tonu şefkatli mi? O da size -ücret ve izinler dışında- aileyi tanımaya yönelik sorular soruyor mu? Duruşu nasıl? Size doğru mu yönelmiş? Dışarı doğru mu? Bir nesne ile sürekli oynuyor mu? Bunlar bakıcınız hakkında ipuçları verecektir.

3. Kuralları Belirleyin

Diyelim ki çocuk bakıcısı veya hasta bakıcı  ile anlaştınız. Ücret, görevler, izin parası, izin günü vs hepsi üzerinde mutabık kaldınız. Şimdi sıra evinizin işleyişini ve kurallarını anlatmaya geldi. Bu konuların yazılı olması süreci kolaylaştırır. Ona ilk iş gününde “Evimizin kuralları ve işleyişi hakkında konuşalım.” diyerek konuyu açabilirsiniz.

a. Ev içindeki işleyiş
  • Çalışma saatleri net olsun. Sabah kaçta başlayacağını, mola saatlerini ve akşam işleri kaç gibi tamamlayabileceğini yazın. Beklenmedik durumlar için esneklik payı da bırakın.
  • Günlük iş planı çıkarın. Sabah, öğlen ve akşam yapılması gereken görevler net olmalı. Bunların içinde öncelikli olanları belirleyin.
  • Bakıcı ev işlerinde de yardımcı olacaksa, yapacağı işleri netleştirin.
  • Gece çocuk uyandığında yardımcının size yardım etmesini istiyorsanız veya hastanın bakımını yapması gerekiyorsa yazın. Ancak gece bakıcı gereğinden fazla ayakta olursa uykusuz kalır. Bu yüzden ertesi günü verimli çalışamayabilir. Bunu da göz önünde bulundurarak görevlerini dengelemek, en iyisi.
  • Akşamları işi bittikten sonra odasına çekilebilir. Eğer bunu söylemezseniz bütün akşamı siz ve eşinizle birlikte salonda geçirebilir!
  • Eğer ikinci bir tuvalet yoksa, sabah ev halkının hazırlandığı saatlerde banyonun kimin kullanımına açık olacağını belirleyin.
b. Mahremiyet kuralları  
  • Çocuğun veya yaşlı bireyin giyinme, kişisel bakım ve temizliği gibi işlerini başkalarının yanında yapmamalı.
  • Bakıcının odası ve kişisel eşyalarına aile bireyleri tarafından saygı gösterilmeli.
  • Bakım personeli aile bireylerinin özel eşyalarına izinsiz dokunmamalı.
  • Ayrıca bakıcının, aile içi konuşmaları başkalarıyla paylaşmaması gerektiğini açıkça belirtin.
c. Güvenlik kuralları
  • Ev adresi ve aile bireylerinin telefon numaraları üçüncü kişilerle paylaşılamaz.
  • Bakım sorumlusu, çocukların, yaşlıların veya hastanın görüntülerini kendi sosyal medya hesaplarında paylaşmamalı.
  • Kapı çaldığında, kim olduğunu öğrenmeden kapıyı açmamalı.
  • Çocuğu, hastayı veya yaşlıyı kesinlikle evde yalnız bırakıp kısa süreliğine bile dışarı çıkmamalı.
  • Çocuk veya hasta ile dışarı çıkması gerekiyorsa, mutlaka aileden izin almalı.
  • Acil bir durumda ne yapması gerektiği ve kimleri araması gerektiği konusunda onu bilgilendirin.
  • Elektrikli aletlerin güvenli kullanımı hakkında da bilgi verin.
  • Son olarak deprem, yangın, gaz kaçağı veya başka bir tehlike oluşursa nasıl hareket edeceğini bilsin.
d. Hijyen kuralları
  • Çocuk bakıcısı veya yaşlı bakıcısı ellerini sık sık yıkamalı. Özellikle bakım, yemek hazırlığı gibi işler öncesinde ve sonrasında mutlaka elleri temiz olmalı.
  • Kendi kişisel temizliğine özen göstermeli. (Tırnak bakımı, düzenli duş alma, temiz kıyafet giyme vb.).
  • Bebek veya hasta bakımında kullanılan malzemeleri düzenli olarak temizlemeli ve hijyen kurallarına uygun saklamalı.
  • Mutfak ve bakım alanlarını temiz tutmalı.

İlk kez yatılı bakıcı alacaklara tavsiyeler yazımızı burada tamamladık. Ailelerin bakıcı seçme sürecini en sağlıklı şekilde yönetebilmesi için Lamer Danışmanlık olarak hizmetinizdeyiz. Deneyimli danışman kadromuz ile ailenizin ihtiyaçlarına en uygun güvenilir ve referanslı bakıcı adaylarını seçiyoruz. Ev içindeki uyum sürecinden uzun vadeli takibe kadar yanınızda oluyoruz.

Sevdiklerinizi emanet edebileceğiniz bakım personelini bulmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Danışmanlarımız Sizi Dinlemeye Hazır!

Hemen Arayın veya Mesaj Gönderin,
İhtiyaç Duyduğunuz Desteğe Hızlı ve Güvenilir Yoldan Ulaşın

error: İçerik korunmaktadır !!