Ofis: +90 212 213 2423       Mobil:  +90 532 204 3168     Eposta: info@lamerdanismanlik.com

Yaşlıların Zihinsel Sağlığını Korumak için 5 Etkili İpucu

Yaşlıların Zihinsel Sağlığını Korumak için
5 Etkili İpucu

Yaşlanmak, hayatın kaçınılmaz bir gerçeği. Bu süreçte zihinsel ve duygusal sağlığın korunması ise yaşam kalitesini doğrudan etkiler. Bu nedenle, yaşlı yakınlarımıza vereceğimiz destek çok önemli. Aile bireyleri ve yaşlı bakıcılarının, yaşlıların zihinsel sağlığını korumak için yapabilecekleri birçok şey bulunuyor. İşte bunlardan en önemlileri…

İçindekiler:

1- Zihinsel Egzersizlerle Beyni Canlı Tutun

2- Düzenli Fiziksel Aktivite Çok Önemli

3- Sosyalleşmesine Destek Olun

4- İyi Beslenmesine ve Uyumasına Dikkat Edin

5- Yeni Beceriler Öğrenmeye Teşvik Edin

Zihinsel sağlığın zayıflaması, yaşlılık sürecinin doğal bir parçası olarak kabul edilir. Ancak her yaşlı birey bu durumdan aynı şekilde etkilenmez. Bazıları, gençlere kıyasla daha keskin bir zihne sahip olabilir. Böyle kişilere çevrenizde rastlamışsınızdır. Dolayısıyla zihinsel sağlık kaybı herkesi farklı şekillerde etkiler ve genellikle şu belirtilerle kendini gösterir: 

  • Özellikle yakın zamanda yaşanan olayları hatırlamakta güçlük çeker.
  • Zaman, mekan ve kişi kavramlarını karıştırır.
  • Doğru kelimeyi bulmakta zorlanır, cümle kurmakta veya konuşulanları anlamakta güçlük çeker.
  • Günlük basit kararları alırken zorlanmaya başlar, hatta mantıksız kararlar verebilir.
  • Davranışları değişir. Birden ruh hali tersine dönebilir. Örneğin, sakinken sinirlenebilir veya depresyon belirtileri gösterebilir.
  • Daha önce keyif aldığı şeylere karşı ilgisini kaybedebilir, motivasyonu düşebilir.
  • Yemek yapmak, giyinmek veya kişisel hijyen gibi günlük işleri yapmakta zorlanır.

Yaşlı bireyde bu belirtileri fark ettiğinizde vakit kaybetmeden bir hekime başvurmanız çok iyi olur. Çünkü bu belirtiler, Alzheimer başlangıcı veya demans gibi ciddi durumların habercisi olabilir. Böyle bir durum söz konusuysa bakım sürecinde neler yapabileceğinizi doktordan öğrenebilirsiniz.   

Bilimsel araştırmalar, bahsedeceğimiz yöntemlerin yaşlıların zihinsel sağlığını korumada ve geliştirmede önemli bir rol oynadığını gösteriyor. Peki bakıcılar yaşlıların zihinsel sağlığını korumak için neler yapabilir?

Son Blog Yazımız 

1. ZİHİNSEL EGZERSİZLERLE BEYNİ CANLI TUTUN

Araştırmalara göre, düzenli zihinsel egzersizler (bulmaca, sudoku, kelime oyunu vb.), zihinsel fonksiyonları koruyor. Hatta bu oyunların zihni iyileştirici gücü de bulunuyor. Ayrıca bu sayede dikkat süresi de artıyor. Bu nedenle, bakıcılar bakımını üstlendiği kişiyi her gün 30 dakika bulmaca çözmeye teşvik edebilir. 

Bunun dışında, hafıza kartları ve resim eşleştirme oyunları da hafızayı canlı tutar. Özellikle geçmişe ait fotoğrafları incelemek ve anıları hatırlamak belleği güçlendirir. Geçmişi yad etmek bazen insanı hüzünlendiriyor. Ama en azından bakımını üstlendiğiniz kişinin güzel anılara odaklanmasını teşvik edebilirsiniz. O anlatırken duygularına gülümseyerek eşlik edebilirsiniz.

Yaşlıların zihinsel sağlığını korumak için önereceğimiz bir başka aktivite, kitap okumak ve üzerine sohbet etmek. Bu aktiviteler düşünme süreçlerini aktif tutar. 

2. DÜZENLİ FİZİKSEL EGZERSİZ ÇOK ÖNEMLİ

Egzersiz yapmanın beynimize olumlu etkiler yaptığını biliyoruz. Bu nedenle vücudu düzenli olarak hareket ettirmek, yaşlıların zihinsel sağlığını korumak için gerekli. “Neurology” dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, düzenli yürüyen yaşlılar beyin hacmini koruyabiliyor ve bilişsel gerilemeyi yavaşlatabiliyor. Eğer kişinin sağlık durumu elveriyorsa, yaşlı bakıcısının her gün birlikte yürümek için onu teşvik etmesi gerek. Yarım saat yürümek hem vücuda hem de zihne çok iyi gelir. Bunun dışında eğer kişinin ilgisi varsa, yoga ve tai chi gibi egzersizler de odaklanmayı artırır. Ayrıca, stres seviyesini azaltır ve zihinsel rahatlama sağlar. 

Son olarak, müziğin gücünden bahsedelim. Müzik dinlemek ya da enstrüman çalmak ruh halini iyileştirir ve zihni canlı tutar. Özellikle yaşlı bireyin sevdiği müzikleri birlikte dinleyebilirsiniz. 

3. SOSYALLEŞMELİ

Biz sosyalleşmeye ihtiyaç duyan canlılarız. Sosyal izolasyon, yani kimseyle görüşmemek, yalnızlık duygusu bir yana, zihinsel gerileme riskini de artırıyor. Bilimsel araştırmalar, güçlü sosyal bağlara sahip yaşlıların zihinsel fonksiyonlarının daha iyi durumda olduğunu ortaya koydu.

Aslında insan yaşlandıkça sosyalleşmeye daha fazla ihtiyaç duyuyor. Hastanelerde gördüğünüz yaşlı kişilerden bazılarının, sırf birileriyle sohbet edebilmek için hastaneye gittiğini duymuş muydunuz? Ya da randevusundan çok önce geldiğini…

Bir hobi kursuna katılmak insanlarla tanışmayı ve sosyalleşmeyi sağlar. Özellikle yaşlıların ilgi alanlarına uygun kamu kuruluşlarının kursları var. Sağlığı elveriyorsa kişi bu kurslardan birine devam edebilir. Böylece hem sosyalleşmiş olur hem de yeni şeyler öğrenir.

Ayrıca, yaşlıların sevdiği kişilerle düzenli olarak görüşmesi de çok önemli. Örneğin haftada bir aile buluşması veya arkadaşlarla görüşmek yaşlılarımızın sosyal etkileşimlerini artırır. Üstelik moralini de yükseltir.

4. İYİ BESLENME VE UYKU ŞART

Coğrafya olarak beslenme açısından şanslı bir konumdayız. Çünkü Akdeniz diyetinin beyin için ne kadar önemli olduğunu birçok araştırma kanıtlamış durumda. Ayrıca “Alzheimer’s & Dementia” dergisinin yayımladığı bir çalışmaya göre, Akdeniz diyeti Alzheimer hastalığı riskini azaltabiliyor. 

Omega-3, antioksidanlar ve B vitaminleri içeren yiyecekler, hafıza ve zihinsel fonksiyonları destekler. Özellikle ceviz, somon balığı, yaban mersini ve ıspanak gibi yiyecekler yaşlıların beyin sağlığı için faydalı. Bunlara ek olarak tabii ki bol su tüketmek de zihinsel işlevlerin sağlıklı çalışmasına yardımcı oluyor. Yaşlıların susuz kalmaması için gün içinde sık sık su içmeleri gerektiğini hatırlatalım.   

Son olarak; yeterli ve kaliteli uyku düzeni yaşlıların zihinsel sağlığı için hayati öneme sahip. Çünkü uyku sırasında beyin, gün içinde biriken toksinlerden arınır ve kendini yeniler. Bu nedenle yaşlıların her gece 7-8 saat kesintisiz uyumaya gayret etmesi çok önemli. Her ne kadar yaşlılar uyku sorunları yaşasa da aynı saatte yatıp kalkmak iyi bir uyku için şart. Buna ek olarak sessiz ve karanlık bir uyku ortamı olmalı. Yatılı bakıcılar bakımını üstlendiği kişilere bu konuda yardımcı olacaktır.   

5. YENİ BECERİLER ÖĞRENMEYE TEŞVİK EDİN

Yeni bir dil öğrenmek, müzik aleti çalmak veya resim yapmak… Bunların hepsi beyin sağlığını olumlu etkileyen aktiviteler. Bilgisayar kullanmayı öğrenmek ya da internette gezinmek de yaşlıların dünyayla bağlantıda kalmasını sağlar. Özellikle, yaşlıların görüntülü konuşmayı nasıl kullanacağını öğrenmesi, uzaktaki sevdikleriyle düzenli iletişimde olmasına yardımcı olur. 

Biz, Lamer Danışmanlık olarak yakınlarınızın fiziksel ve zihinsel sağlığını korumanın ne kadar hayati olduğunu biliyoruz. Bu bilinçle, titizlikle yürüttüğümüz referans kontrolleri sonucunda, alanında uzman ve deneyimli bakıcı portföyümüzü oluşturduk. Amacımız; sevdiklerinizin yaşam kalitesini artırmak, onlara güven ve huzur dolu bir ortam sunmak. Dolayısıyla ailelerin de bu süreci en stressiz şekilde yönetmelerine destek olmak.

Bizimle iletişime geçin, sevdiklerinizin sağlıklı bir yaşam sürmesine yardım edecek güvenilir ve merhametli bakıcılarımızla tanışın.

Danışmanlarımız Sizi Dinlemeye Hazır!

Hemen Arayın veya Mesaj Gönderin,
İhtiyaç Duyduğunuz Desteğe Hızlı ve Güvenilir Yoldan Ulaşın

error: İçerik korunmaktadır !!