
1. ZİHİNSEL EGZERSİZLERLE BEYNİ CANLI TUTUN
Araştırmalara göre, düzenli zihinsel egzersizler (bulmaca, sudoku, kelime oyunu vb.), zihinsel fonksiyonları koruyor. Hatta bu oyunların zihni iyileştirici gücü de bulunuyor. Ayrıca bu sayede dikkat süresi de artıyor. Bu nedenle, bakıcılar bakımını üstlendiği kişiyi her gün 30 dakika bulmaca çözmeye teşvik edebilir.
Bunun dışında, hafıza kartları ve resim eşleştirme oyunları da hafızayı canlı tutar. Özellikle geçmişe ait fotoğrafları incelemek ve anıları hatırlamak belleği güçlendirir. Geçmişi yad etmek bazen insanı hüzünlendiriyor. Ama en azından bakımını üstlendiğiniz kişinin güzel anılara odaklanmasını teşvik edebilirsiniz. O anlatırken duygularına gülümseyerek eşlik edebilirsiniz.
Yaşlıların zihinsel sağlığını korumak için önereceğimiz bir başka aktivite, kitap okumak ve üzerine sohbet etmek. Bu aktiviteler düşünme süreçlerini aktif tutar.
2. DÜZENLİ FİZİKSEL EGZERSİZ ÇOK ÖNEMLİ
Egzersiz yapmanın beynimize olumlu etkiler yaptığını biliyoruz. Bu nedenle vücudu düzenli olarak hareket ettirmek, yaşlıların zihinsel sağlığını korumak için gerekli. “Neurology” dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, düzenli yürüyen yaşlılar beyin hacmini koruyabiliyor ve bilişsel gerilemeyi yavaşlatabiliyor. Eğer kişinin sağlık durumu elveriyorsa, yaşlı bakıcısının her gün birlikte yürümek için onu teşvik etmesi gerek. Yarım saat yürümek hem vücuda hem de zihne çok iyi gelir. Bunun dışında eğer kişinin ilgisi varsa, yoga ve tai chi gibi egzersizler de odaklanmayı artırır. Ayrıca, stres seviyesini azaltır ve zihinsel rahatlama sağlar.
Son olarak, müziğin gücünden bahsedelim. Müzik dinlemek ya da enstrüman çalmak ruh halini iyileştirir ve zihni canlı tutar. Özellikle yaşlı bireyin sevdiği müzikleri birlikte dinleyebilirsiniz.
3. SOSYALLEŞMELİ
Biz sosyalleşmeye ihtiyaç duyan canlılarız. Sosyal izolasyon, yani kimseyle görüşmemek, yalnızlık duygusu bir yana, zihinsel gerileme riskini de artırıyor. Bilimsel araştırmalar, güçlü sosyal bağlara sahip yaşlıların zihinsel fonksiyonlarının daha iyi durumda olduğunu ortaya koydu.
Aslında insan yaşlandıkça sosyalleşmeye daha fazla ihtiyaç duyuyor. Hastanelerde gördüğünüz yaşlı kişilerden bazılarının, sırf birileriyle sohbet edebilmek için hastaneye gittiğini duymuş muydunuz? Ya da randevusundan çok önce geldiğini…
Bir hobi kursuna katılmak insanlarla tanışmayı ve sosyalleşmeyi sağlar. Özellikle yaşlıların ilgi alanlarına uygun kamu kuruluşlarının kursları var. Sağlığı elveriyorsa kişi bu kurslardan birine devam edebilir. Böylece hem sosyalleşmiş olur hem de yeni şeyler öğrenir.
Ayrıca, yaşlıların sevdiği kişilerle düzenli olarak görüşmesi de çok önemli. Örneğin haftada bir aile buluşması veya arkadaşlarla görüşmek yaşlılarımızın sosyal etkileşimlerini artırır. Üstelik moralini de yükseltir.