Ofis: +90 212 213 2423       Mobil:  +90 532 204 3168     Eposta: info@lamerdanismanlik.com

Diş Çıkarma Süreci Nasıl Geçer?

Diş Çıkarma Süreci Nasıl Geçer?

Bebeklerin diş çıkarma süreci, hem bebekler hem de ebeveynler için epey zorlayıcı olabilir. Genellikle altıncı ayda başlayarak üç yaşa kadar devam eden bu süreçte, sabırlı ve anlayışlı olmak gerekir. Bu yazıda, bebeğinizin diş çıkarma döneminde karşılaşabileceğiniz belirtileri, olası sorunları ve çözümleri ele aldık. 

İçindekiler:

  • Diş çıkarma ne zaman olur?
  • Diş çıkarma belirtileri
  • Diş çıkarma ile ilgili sorunlar
  • Rahatlatıcı çözümler ve öneriler
  • Genel bakım

Diş çıkarma süreci, bebeğin gelişiminde önemli bir adımdır çünkü dişler, beslenme ve konuşma becerileri için önemli bir rol oynar. Bebeklerde diş çıkarma sürecinin başladığını, genellikle bebeğin ilk dişlerinin belirmesiyle ve hafif bir rahatsızlık hissetmesinden anlayabilirsiniz.

Son Blog Yazımız

Fransızca Bilen Dadı mı Arıyorsunuz?

Son yıllarda Fransızca bilen dadılar ve bakıcılar, ailelerden yoğun ilgi görüyor. Çünkü aileler bakım hizmeti almakla kalmayıp çocuklarının dil öğrenmesini istiyor. Fransızca konuşan bir çocuk bakıcısı ile çocuklar Fransızca gibi...

Devamı

Diş Çıkarma Ne Zaman Olur?

İlk diş çıkarma genellikle 6. ay civarı başlar, 2-3 yaşa kadar devam eder. Dişlerin zamanından önce veya sonra çıkması gelişim bozukluğu olduğunu göstermez.

Genellikle önce alt ön kesici dişlerin çıktığını görürüz. Ardından üst ön dişler ve diğer dişler yavaş yavaş çıkmaya başlar. Üç yaşa kadar 20 adet süt dişi çıkmış olur. Süt dişleri 6-7 yaşa kadar ağızda kalır. Bu dönemde süt dişleri yavaş yavaş dökülmeye başlar. 12 yaşa kadar bu süreç devam eder.  

Diş Çıkarma Belirtileri

Bebeklerde diş çıkarma belirtileri, bebeğin yaşına, dişlerin çıkma hızına ve genetik faktörlere bağlı olarak değişebilir. Ancak, genellikle aşağıdaki belirtileri gözlemleyebilirsiniz:

  1. Ağlama, huzursuzluk ve huysuzluk
  2. Uyku problemleri
  3. Diş etlerinde kızarıklık, şişlik ve hassasiyet
  4. Sık emme isteği
  5. Sık sık parmağını ağıza götürme
  6. Artan tükürük salgısı
  7. İştahsızlık
  8. Kilo alımının yavaşlaması
  9. Kabızlık veya ishal
  10. Hafif ateş
Diş Çıkarma
Diş Çıkarma Sürecinde Bebeğin Genel Bakımı

Diş Çıkarma ile İlgili Sorunlar

En yaygın sorunlardan biri, diş etlerinin hassas olması nedeniyle bebeğin ağrı ve rahatsızlık hissetmesidir. Bu durumda, bebeğin huzursuzluğu ve ağlaması artabilir. Ayrıca, diş eti iltihabı da yaygın bir sorundur ve diş çıkarma sürecinin bir parçası olarak ortaya çıkabilir. Bunun için doktorunuza danışmalısınız.  

Bunların dışında diş kaşıma için uygun aparatlar kullanabilirsiniz. Ancak içi su dolu aparatlardan kaçının. Çünkü bunlar bebeğin kuvvetli bir şekilde ısırması ile birlikte patlayabilir.

Ayrıca hafif ateş, bu dönemde karşılaştığımız belirtilerden biri. Eğer ateş yükselirse mutlaka gecikmeden çocuk doktoruna gitmelisiniz. Doktora danışmadan herhangi bir ilaç kullanmayınız.

Çözümler ve Öneriler

Bebek diş çıkarırken özel olarak tasarlanmış diş kaşıyıcı oyuncaklar, bebeklerin diş etlerini kaşıyarak rahatlamasına yardımcı olabilir. Bu aparatlar bebeğe zararlı olmayan uygun malzemelerden yapılmış olmalı. Özellikle soğuk bir diş kaşıyıcı bebeğin diş etlerinin verdiği baskıyı azaltacaktır. Ayrıca parmakla hafifçe diş etlerine masaj yapmak, bebeğin rahatlamasına ve ağrısının hafiflemesine yardımcı olabilir. Diş çıkarma sürecinde bebek yemek yemek istemeyebilir veya az yiyebilir. Onun yerine rahatlamak için annesini her zamankinden daha fazla emmek isteyebilir.

Bütün bunlara ek olarak soğuk havuç, salatalık gibi besinler rahatlatıcı olsa da bebek bunları ısırabilir. Dolayısıyla parçalar boğazına kaçabilir. Bu nedenle ailelerin ve bakım veren kişilerin bu konuya dikkat etmesi gereklidir.   

Diş Çıkarma Sürecinde Bebeğin Genel Bakımı

Bebeklerin diş çıkarma sürecinde genel bakımlarına özen göstermek önemli. Bebeğin ağız ve diş hijyenine dikkat etmek, diş çürüklerini önleyecektir. İşte diş çıkaran bebeğin genel bakımı için bazı ipuçları:

-Öncelikle diş bakım rutini oluşturun. İlk dişten itibaren ağız ve diş bakımına başlamalısınız. Bebeğin dişlerini ve diş etlerini bebeklere özel yumuşak bir diş fırçası ile veya temiz bir bezi parmağınıza sararak nazikçe temizleyin. Gece temizliği, son beslenmenin ardından gerçekleşmeli. Böylelikle çürümeyi önlemek, ileriki yıllarda çıkacak kalıcı dişlerin sağlığını da olumlu etkileyecektir.

-Diş çıkarma sürecinde ona uygun oyun ve aktiviteler sunun. Amacımız bebeğin dikkatini dağıtmak ve onu rahatlatmak.

-Bebeğin beslenmesine dikkat edin. Diş çıkarma sırasında bebeğin yeterli sıvı almasını sağlayın ve uygun şekilde beslenmesini sağlamaya gayret edin. Reddettiği bir yiyecek konusunda ısrar etmeyin, uygun başka alternatifler sunun.

– Zaman ilerledikçe çocuk, ailesinin kendi dişlerini fırçaladığını görmeli. Aile bu konuda özendirici olmalı. İleride diş macunu kullanımına, çocuk doktorunun önerisi ile başlayabilirsiniz.

Bebeklerin diş çıkarma süreci, ebeveynlik yolculuğunun sadece bir parçasıdır. Her şeyden önce ona sabırlı ve anlayışlı bir şekilde yaklaşın. Böylece bebeğinizin bu süreci daha rahat ve huzurlu bir şekilde atlatmasını sağlayabilirsiniz.

Diş çıkarma, bebekler için hassas bir dönemdir. Bebeğin ebeveynleri ve bakımını üstlenen kişilerin bu konuda bilgi sahibi olması, bebeğin bu süreci daha rahat atlatmasını sağlar. Lamer Danışmanlık olarak, çocuğunuzun her gelişim aşamasında en iyi bakımı sunmanın önemini biliyoruz. Deneyimli Türk ve yabancı uyruklu bakıcılarımızla yanınızdayız. Ailenizin ihtiyaçlarına özel çözümlerimiz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Danışmanlarımız Sizi Dinlemeye Hazır!

Hemen Arayın veya Mesaj Gönderin,
İhtiyaç Duyduğunuz Desteğe Hızlı ve Güvenilir Yoldan Ulaşın

error: İçerik korunmaktadır !!