Ofis: +90 212 213 2423       Mobil:  +90 532 204 3168     Eposta: info@lamerdanismanlik.com

Yaşlılarda Zihinsel Aktiviteler – 5 Egzersiz

Yaşlılarda Zihinsel Aktiviteler
5 Egzersiz

Yaşlanma, yaşamımızın doğal bir parçası… Bu süreçte fiziksel sağlığa özen göstermek kadar zihinsel sağlığa da önem vermek gerekli. Zihni dinç tutmak, bilişsel fonksiyonları korumaya ve hatta geliştirmeye yardımcı olur. Yaşlılarda zihinsel aktiviteler beynin esnekliğini artırarak belleği güçlendirir ve zihinsel sağlığı destekler. Bu nedenle, yaşlanma sürecinde zihinsel aktiviteleri günlük rutinin ayrılmaz bir parçası haline getirmek gerek. İşte bu süreçte yaşlı bireylerin yapabileceği 5 zihinsel egzersiz

  • Okumak
  • Yapboz ve bulmaca yapmak
  • Sosyalleşmek
  • Yeni bir şey öğrenmek
  • Fiziksel egzersiz

Son Blog Yazımız

Filipinli Bakıcı Arıyorum

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de Filipinli bakıcılar ailelerin favorisi haline geldi. Filipinliler çocuklara ve yaşlılara şefkatle yaklaştıkları, çalışkanlıkları ve özellikle İngilizce bildikleri için tercih ediliyor. İşte Filipinli çalışanların popüler olmasının...

Devamı

Okumak

Okumak dikkat ve konsantrasyon gerektiren bir aktivite. Zihni çalıştıran harika bir egzersiz. İster bir roman okuyun, ister dergi ya da günlük gazete; okumak bilginizi artıracak, kelime dağarcığınızı ve kavrayışınızı geliştirecek. Bambaşka dünyaları evinize getirecek. Ayrıca kitap okumak, hafızayı kullanmayı ve bilgileri hatırlamayı da gerektirir. Belleği güçlendirmenin etkili bir yoludur. Bu da beyindeki nöron bağlantılarını güçlendirir ve dolayısıyla zihni korumaya yardımcı olur.

Yapboz ve bulmaca yapmak

Yaşlılarda zihinsel aktiviteler arasında yapboz yapmak, beyne meydan okumanın eğlenceli bir yolu. Bulmaca çözmek ise kelime dağarcığına yeni kelimeler eklemeye yardımcı olur. Ayrıca problem çözme becerilerini geliştirir. Sadece bu ikisi değil, sudoku, satranç ve beyni çalıştıran bütün zeka oyunları çok yararlı olacaktır. Sudoku mantıksal düşünme becerisini keskinleştirir. Diğer taraftan satranç ise stratejik düşünmeyi teşvik eder. Sonuç olarak her gün belirli bir süreyi zeka oyunlarına ayırmak yaşlı bireylerin zihnini dinç tutmaya yardım eder. 

Sosyalleşmek

Aktif bir sosyal yaşam zihin sağlığı için çok önemli. Arkadaşlarla bir araya gelip sohbet etmek, grup çalışmalarına katılmak, aile üyeleri ile buluşmak zihni canlı tutacak, yaşlılarda zihinsel aktiviteler arasındadır. Sosyalleşme ayrıca anıları tazeleyecek, iletişim becerilerini güçlendirecek ve duygusal iyilik halini de destekleyecektir. Bunlar hangimize iyi gelmez ki?

Yaşlılarda Zihinsel Aktiviteler - 5 Egzersiz
Yaşlılarda Zihinsel Aktiviteler - 5 Egzersiz

Yeni bir şey öğrenmek

Öğrenme yaşam boyu devam eden bir eylem. Yeni bir şey öğrenmek için ise hiçbir zaman geç değil.

Fauja Singh, 2000’de ilk maratonunu koştuğunda 89 yaşındaydı. Hala koşuyor ve bu konuda bir rekora imza attı. Türkiye’de sokak röportajında muhabirin sorularını cevaplayan 63 yaşındaki bir teyze, terzilikten arta kalan zamanda yeni bir dil öğrenmek için çalıştığını söyledi. Üstelik o dilde cevap vererek muhabiri şaşırttı. Kastamonu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü son sınıf öğrencisi 4 çocuk annesi Ergül Kebeli, 66 yaşında. Amasya’da yaşayan 77 yaşındaki Bahar Bolat, kursta öğrendiği rölyef tekniğiyle üç boyutlu tablolar yapıyor.

Öğrenme beyinde yeni nöral yollar oluşturur. Dolayısıyla yeni bir şey öğrenme, beyni destekleyen en önemli faaliyetlerden biri.

Fiziksel egzersiz

Yaşlılarda zihinsel aktiviteler listesine aldığımız düzenli fiziksel egzersiz, zihni en çok destekleyen unsurlardan biri. Yani fiziksel aktivite sadece vücut için değil, zihin için de çok önemli. Egzersiz, endorfin salgılanmasını artırır. Beyne kan akışını hızlandırır ve böylece daha fazla oksijen gitmesini sağlar. Sonuç olarak hafıza ve dikkati geliştirir. Örneğin yürüme, hafif egzersizler, yüzme yaşlı bireylerin yapabileceği aktiviteler arasındadır. 

Yaşlılarda zihinsel aktiviteler yaşlı kişilerin zihinsel sağlığına çok önemli katkılar sağlar. Ancak önemli olan, yaşlı bireyin bu aktiviteyi isteyerek yapması. Kişinin sevdiği bir aktiviteye katılması motivasyonunu artırır ve bunu düzenli olarak devam ettirmesini sağlar. Bu nedenle, her yaştan insanın kendisi için uygun ve keyif aldığı bir aktiviteyi seçmesi gerekir.

Lamer Danışmanlık evde fizyoterapist hizmeti, yaşlı sevdiklerinizin fiziksel dayanıklılığını artırmalarına ve hareket kabiliyetlerini iyileştirmelerine yardım eder. Deneyimli fizyoterapistlerimiz, kişiye özel egzersizlerle, yaşam kalitelerini yükseltmelerine destek olur. Evde fizyoterapist hizmeti hakkında daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Danışmanlarımız Sizi Dinlemeye Hazır!

Hemen Arayın veya Mesaj Gönderin,
İhtiyaç Duyduğunuz Desteğe Hızlı ve Güvenilir Yoldan Ulaşın

error: İçerik korunmaktadır !!