Ofis: +90 212 213 2423       Mobil:  +90 532 204 3168     Eposta: info@lamerdanismanlik.com

Evde Alzheimer Hasta Bakımı Konusunda 15 Temel Öneri

Evde Alzheimer Hasta Bakımı Konusunda
15 Temel Öneri

Alzheimer hastalığı, sadece fiziksel bir rahatsızlık değil, aynı zamanda bir aile ve toplum meselesidir. Bu hastalıkla mücadele eden bireylerin yakınları, onlara en iyi şekilde bakabilmek için büyük bir çaba sarf ederler. Alzheimer hastası bir yakınınız varsa, bu 15 temel öneri size yol gösterebilir. Evde Alzheimer hasta bakımı için bu önerileri uygulayarak, hem hastanın yaşam kalitesini artırabilir hem de kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz.

1. SABIRLI VE ANLAYIŞLI OLUN

Alzheimer hasta yakınınızın bakımını üstlendiyseniz öncelikle sabırlı ve anlayışlı olmalısınız. Duygusal iniş çıkışlara karşı hazırlıklı olun. Bu zorlu süreçte yaşadıklarınız, hastalığın bir parçası.

2. DÜZENLİ BİR RUTİN OLUŞTURUN

Evde alzheimer hasta bakımı için belirli bir düzen oluşturun. Yemek saatleri, uyku saatleri ve diğer aktiviteler için sabit zamanlar belirleyin. Düzenli bir rutin oluştururken, hastanızın ilgi alanlarını ve yeteneklerini de göz önünde bulundurun. Örneğin, müzik dinleme, resim yapma veya bitkilerle ilgilenmek gibi aktiviteleri günlük rutine dahil edebilirsiniz.Bunlar da bir düzen içinde olmalı.

Son Blog Yazımız

Fransızca Bilen Dadı mı Arıyorsunuz?

Son yıllarda Fransızca bilen dadılar ve bakıcılar, ailelerden yoğun ilgi görüyor. Çünkü aileler bakım hizmeti almakla kalmayıp çocuklarının dil öğrenmesini istiyor. Fransızca konuşan bir çocuk bakıcısı ile çocuklar Fransızca gibi...

Devamı

3. GÜVENLİ BİR ORTAM YARATIN

Evde düşme riskini azaltmak için önlemler alın. Halıları kaldırın veya altına halı kaydırmaz koyun.  Kabloları ortalıktan toplayın. Tehlikeli olabilecek veya kırılabilecek eşyaları da kaldırın. İlaçları ve ev temizliği malzemelerini erişemeyeceği yere koyun. Bununla birlikte evin yerleşiminde büyük değişiklikler yapmayın. Güvenlik için kapı ve pencerelere kilit koyun. Geceleri koridorda sürekli yanan bir ışık olsun. 

4. BASİT VE AÇIK İLETİŞİM KURUN

Karmaşık cümlelerden kaçının. Alzheimer hastası hastalık ilerledikçe derdini anlatmakta daha çok zorlanacaktır. Bu da gerginliğe yol açabilir. Basit ve kısa cümleler kurun. Onunla konuşurken olumlu bir tutum benimseyin. Bunu sadece sözlerinizle değil, yüz ifadeniz ve vücut dilinizle de yansıtın. 

5. FİZİKSEL AKTİVİTEYİ TEŞVİK EDİN

Hafif egzersizler, yürüyüşler veya dans gibi aktivitelerle hareket etmesini sağlayın. Fiziksel aktivite, hem hastanın fiziksel sağlığını korumasına hem de ruh halini iyileştirmesine yardımcı olur. Ancak, aktiviteleri hastanın fiziksel durumuna uygun olarak seçmelisiniz.

6. SOSYAL ETKİLEŞİMİ DESTEKLEYİN

Evde alzheimer hasta bakımı ile ilgilenirken hastanızın aile ve arkadaşlarıyla düzenli olarak bir araya gelmesine yardımcı olun.

7. ZİHİNSEL UYARIM SAĞLAYIN

Zihinsel uyarım, beyin fonksiyonlarını korumaya yardımcı olur. Bulmaca çözmek, kitap okumak, oyun oynamak veya yeni şeyler öğrenmek gibi aktiviteler zihinsel uyarımı sağlar.

8. SAĞLIKLI VE AYNI SAATTE BESLENMEYE ÖZEN GÖSTERİN

Özellikle omega-3 yağ asitleri, antioksidanlar ve B vitaminleri içeren besinleri tüketmesini sağlayın. Bunun için doktorunuzla veya bir diyetisyenle görüşebilirsiniz. Ayrıca Alzheimer hastaları ne yemeli yazımıza göz atabilirsiniz. Bunun yanıda alzheimer hastaları için aynı saatte de yemek de çok önemlidir. Hastalık ilerledikçe uzun süre masada oturmak istemeyebilir. Bu durumda az ve sık aralıklarla yemek yemesini sağlayın. Ayrıca hastanızın günde 8 bardak su içtiğinden de emin olmalısınız.  

Evde Alzheimer Hasta Bakımı Konusunda 15 Temel Öneri
Evde Alzheimer Hasta Bakımı Konusunda 15 Temel Öneri

9. YETERLİ UYKUYA ÖNEM VERİN

Düzenli uyku saatleri belirleyin ve uyku öncesi sakinleştirici aktiviteler yapın.

10. KİŞİSEL HİJYEN KONUSUNDA YARDIM EDİN

Evde Alzheimer ve demanslı hastalar kişisel temizlik ve bakım konusunda yardıma ihtiyaç duyarlar. Hstalık ilerledikçe bu durum da zorlaşacaktır. Mümkün olduğunca temizliği hep aynı şekilde, aynı kişinin yapması onu rahatlatacaktır. Tuvalet konusunda ise hastalık ilerledikçe erişkin bezine ihtiyacınız olabilir.  

11. HER ŞEYİ ÜSTLENMEYİN

Alzheimer ve demanslı hastanın bakımını üstlenen kişi olarak her işi tek başınıza üstlenmeyin. Başka aile üyelerinden de destek alın.

12. PROFESYONEL DESTEK ALIN:

Bir psikologdan destek almanız, hem sizin hem de hastanın duygusal durumunu yönetmenize yardımcı olacaktır. Hastanız zaman ilerlediğinde hırçınlaşabilir, saldırgan tavırlar gösterebilir. Önce kendiniz sakin olmalı ve ona güven telkin etmelisiniz. Doktor da bu konuda birtakım ilaçlar verebilir. 

13. İLGİLİ DERNEKLERE KATILIN

Diğer ailelerle tanışmak ve deneyim paylaşmak için hasta derneklerine katılabilirsiniz. (Türkiye Alzheimer Derneği)

14. DÜZENLİ DOKTOR KONTROLLERİNE GİDİN

Hastalığın ilerleyişini takip etmek için düzenli olarak doktor kontrollerine gidin.

15. GEREKİRSE EVDE BAKIM HİZMETİ ALIN

Tek başınıza bakamadığınız durumlarda eğer imkanlarınız elveriyorsa evde Alzheimer hasta bakımı hizmeti alabilirsiniz. Evde bakım hizmeti, Alzheimer hastalarına ve ailelerine çok önemli bir destek sağlar. Böylece hastalar ev ortamında daha rahat ve güvenli bir yaşam sürebilir. Siz de hasta yakını olarak bu süreçte daha az yorulursunuz.

Danışmanlarımız Sizi Dinlemeye Hazır!

Hemen Arayın veya Mesaj Gönderin,
İhtiyaç Duyduğunuz Desteğe Hızlı ve Güvenilir Yoldan Ulaşın

error: İçerik korunmaktadır !!