Ofis: +90 212 213 2423       Mobil:  +90 532 204 3168     Eposta: info@lamerdanismanlik.com

Mevsim Geçişlerinde Yaşlı Bakımı: Bakıcılar İçin 5 Kritik Nokta

Mevsim Geçişlerinde Yaşlı Bakımı:
Bakıcılar İçin 5 Kritik Nokta

Aniden gelen sıcaklar, havanın birden soğuması… İklim değişikliğinin etkileri ve mevsimlerin hızla değişimi, bağışıklığı düşük kişileri farklı boyutlarda etkiliyor. Ancak bu durumdan en çok etkilenenler ise yaşlılar. Mevsim geçişlerinde yaşlı bakımı özen isteyen bir süreç.

Eğer bir bakıcı destek veriyorsa yaşlılar böyle dönemleri daha rahat atlatabilir. Çünkü bu zamanlarda yaşlılarımızın bedenleri tıpkı narin bir çiçek gibi kırılgan oluyor.

Bu nedenle mevsimler değişirken yaşlı bakıcılarının her zamankinden daha dikkatli olması gereken noktalar var. İşte bunların en önemli 5 tanesi.

Son Blog Yazımız 

2 yaş sendromu uyku gerilemesi

İki Yaş Sendromu Uyku Gerilemesi

İki yaş sendromu... Ah, ebeveynler için ne zor bir dönem… Daha önce mışıl mışıl uyuyan o melek çocuk, şimdi geceleri defalarca uyanıyor, gündüzleri uykuya direniyor. "Neler oluyor?" diye sormanız çok...

Devamı

1- BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİN

Havanın ani değişimleri, yaşlılarımızın zaten zayıflamış olan bağışıklık sistemini daha da kırılgan hale getirir. Örneğin basit bir öksürük bile, ihmal edildiğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Dolayısıyla bağışıklık sistemini desteklemek yaşlı bakıcısının  en önemli önceliklerinden biri olmalı.

Beslenme:

Öncelikle yaşlılarımızın sofrası, bir şifa bahçesi gibi renkli ve çeşitli olmalı. Özellikle C, D vitaminleri, çinko ve selenyum gibi mineraller bağışıklık sistemini güçlendirmede kritik rol oynar. Bunları içeren besinlere örnekler:

  • Meyve ve sebzeler (özellikle turunçgiller, kırmızı biber, brokoli)
  • Tam tahıllar
  • Yağlı balıklar (somon, uskumru)
  • Yoğurt ve kefir gibi probiyotik gıdalar

Ayrıca yeterli su alımı da mevsim geçişlerinde yaşlı bakımı ve bağışıklık sistemi için çok önemli.  

Hijyen:

Herkesin kişisel hijyen kurallarına dikkat etmesi gerek. Yani hem yaşlı bireyin hem de bakıcının, ellerini sık yıkaması önemli. Bunun dışında vakit geçirdiğiniz ortamları da temiz tutun ve havalandırın. Özellikle bir misafir sonrası mutlaka odaya temiz hava girsin.

Uyku:

Yeterli ve kaliteli uyku, bağışıklık sisteminin düzgün çalışması için şart. Bakıcı ve aileler, uyku sorunları yaşayan yaşlı bireyleri gündüz kendisini çok yormayacak aktivitelere yöneltebilir. (Evcil hayvanlarla vakit geçirme, bir hobi edinme, parka gitme vb.) Böylece daha rahat bir uyku uyuyabilirler. Bu arada uykuyu kaçırabileceği için çay ve kahve alımını da akşamüstünden itibaren kesmek gerek. 

2- VÜCUT SICAKLIĞINI DENGEDE TUTUN

Yaşlılarda vücut sıcaklığını düzenleyen mekanizma yavaş çalışır. Bu yüzden ani sıcaklık değişimlerine karşı daha hassas olurlar. Dolayısıyla çabuk üşürler. Üşüdüğünde onları birkaç kat olacak şekilde giydirin. Sıcak gelirse en dıştaki hırkasını çıkarırsınız. Daha da sıcaklarsa bir kat daha çıkarılabilir.  

3- MORAL VERİN

Sonbahara ve kışa geçişte gün ışığı azaldığı için birçoğumuzun ruh hali olumsuz etkilenebilir. Özellikle yalnız yaşayan yaşlılar, bu dönemde daha keyifsiz ve hüzünlü olabilirler. Onunla sohbet ederek, anılarını dinleyerek ve güler yüzle ilgi göstererek moralini yükseltebilirsiniz. Böylece yalnızlık duygusu azalır. Kısaca, onların en çok ihtiyacı olan şeyler, sevgi ve şefkat.

4- HAREKET ETMESİNİ SAĞLAYIN

Soğuk ve nemli havalar, eklem ve romatizma ağrılarını da tetikler. Dolayısıyla bu durum, hareket kısıtlılığına yol açabilir. Yaşlı kişinin evde yapabileceği hafif egzersizleri doktorundan veya fizyoterapistten öğrenin. Fizik tedavi seanslarına gidiyorsa aksatmadan onu sağlık kurumuna götürün. Hareket etmesi için onu teşvik edin. Vücudunun izin verdiği ölçüde egzersiz yapsın. Dışarı çıkabiliyorsa birlikte yürüyüş yapın. Hem hareket etmek, hem hava almak, biraz ev ortamından uzaklaşmak iyi gelecektir. Tabii bu arada evde hareket ederken düşme riskini azaltacak önlemler  almayı da unutmayın.

5- İLAÇLARINI VE DOKTOR KONTROLLERİNİ İHMAL ETMEYİN

Mevsim geçişleri, kronik hastalıkları olan yaşlılarımız için daha risklidir. Genellikle yaşlılar ilaçlarını aksatmamaya dikkat ederler. Ancak siz yine de yaşlı bakım personeli olarak ilaçlarını doktorun verdiği şekilde kullandığından emin olun. Eğer herhangi bir değişiklik gözlemlerseniz mutlaka aile üyelerine ve doktoruna bildirin. Ayrıca doktor kontrollerini takip edin. Ailesi mi yoksa siz mi götüreceksiniz? Onu da belirleyin ve kontrollerini aksatmamasına dikkat edin.

Sonuç olarak mevsim geçişlerinde yaşlı bakımı konusunda bakıcı ve ailelerin dikkatli olması hayati önem taşıyor. Bu 5 temel kurala dikkat ederek, onların bu dönemi daha rahat ve sağlıklı geçirmelerini sağlayabiliriz.

Profesyonel bakıcı firmaları arasında olan Lamer Danışmanlık olarak, ailenizin ihtiyaç duyduğu bakımı verecek deneyimli bakıcılar sunuyoruz. Bakıcılarımız, yaşlılarımızın beslenme, ilaç takibi, kişisel bakım ve sosyal ihtiyaçlarını karşılarken, moral destek de verirler.

Danışmanlarımız önce ihtiyaç ve isteklerinizi dinler. Ardından veri tabanında ailenize en uygun bakıcı adaylarını belirleyerek size sunar. Bize iletişim bölümündeki form veya telefon numarası aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Danışmanlarımız Sizi Dinlemeye Hazır!

Hemen Arayın veya Mesaj Gönderin,
İhtiyaç Duyduğunuz Desteğe Hızlı ve Güvenilir Yoldan Ulaşın

error: İçerik korunmaktadır !!